Enfluraan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
BotMultichill (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: de:Enfluran
k cat
Regel 61: Regel 61:
[[Categorie:Anesthesiologie]]
[[Categorie:Anesthesiologie]]
[[Categorie:Farmacie]]
[[Categorie:Farmacie]]
[[Categorie:Gehalogeneerde verbinding]]
[[Categorie:Organische halogeenverbinding]]
[[Categorie:Geneesmiddel]]
[[Categorie:Geneesmiddel]]



Versie van 7 mei 2007 19:05

Sjabloon:Geneesmiddel Enfluraan is een damp (narcosegas) die men kan gebruiken voor algemene anesthesie. Momenteel neemt het gebruik in Nederland af door de opvolging van nieuwere dampen zoals desfluraan en sevofluraan. Het is samen met isofluraan de opvolgende generatie van halothaan.

Algemeen

Enfluraan hoort bij de dampvormige anesthetica (Anestheticum) net als bijvoorbeeld ether, cyclopropaan, chloroform, halothaan, isofluraan, sevofluraan en desfluraan.

Werking

De exacte werking waardoor bij dampvormige anesthetica anesthesie ontstaat is nog niet geheel bekend. Het werkt als een Anestheticum en geeft een toestand van diepe slaap ook wel narcose of algemene anesthesie genoemd. Het geeft tevens pijnstilling (analgesie) en een bepaalde mate van verslapping (spierrelaxatie).

Farmacologie

Enfluraan hoort net als halothaan bij de gehalogeniseerde koolwaterstoffen. Chemisch gezien is het 1,1,2-trifluoro-2,chloroethyl-difluoromethylether ofwel C3H2OCl. De MAC-waarde van enfluraan is 1,6 in zuurstof (en 0,6 in 70% lachgas). Daarmee is Enfluraan een van de meest potente dampen. Enfluraan (Ethrane) wordt minimaal (2,5%) gemetaboliseerd.

Dosering

Enfluraan is een inhalatievloeistof die via een verdamper wordt toegediend en daarmee wordt toegevoegd aan het mengsel van zuurstof en lucht (of soms lachgas), waarmee een patiënt wordt beademd. De dosering wordt uitgedrukt in een percentage. Meestal wordt bij volwassenen tussen de 2,0-2,8% gebruikt tijdens de narcose (ongeveer 1,3 maal de MAC-waarde). Enfluraan is minder prikkelend dan isofluraan en kan eventueel gebruikt worden om iemand met een kap onder narcose te brengen.Voor elk dampvormig anestheticum is er een MAC-waarde vastgesteld zodat de sterkte onderling te vergelijken is.

Bijwerkingen

In zeldzame gevallen kunnen alle huidige dampvormige anesthetica maligne hyperthermie geven bij gevoelige personen. Bij deze personen zijn dampen dus absoluut gecontraïndiceerd. Naast de normale bijwerkingen van dampvormige anesthetica zoals op de circulatie (lage bloeddruk, ritmestoornissen bij adrenaline gebruik) en op de ventilatie ( ademhalingsdemping) is er potentieel nefrotoxiciteit (nierbeschadiging) en kans op epilepsie in hogere doseringen.

Merknaam

Enfluraan, Ethrane, ethraan.

Sjabloon:Algemene anesthetica