Semana Santa: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carolus (overleg | bijdragen)
Torero (overleg | bijdragen)
k Titel van Semana santa gewijzigd in Semana Santa: 1 naam samen
(geen verschil)

Versie van 9 mei 2007 20:46

Passiegroep van het Ware Kruis.
Een cofradia uit Palencia
De Dolorosa "Jardin Conclus" van Miguel Bejarano Moreno, een typisch Sevillaans processiebeeld zoals gebruikt tijdens de semana santa, maar terechtgekomen in de kluiskerk te Warfhuizen

de Semana Santa is de in Spaanstalige landen gebruikte benaming voor de Goede week, de week voor Pasen. De rooms-katholieke plechtigheden van deze week worden in deze landen vaak op grootse wijze gevierd. In het zuiden van Spanje, Andalusië, is deze viering het meest uitbundig.

de Semana Santa in Sevilla

zie hoofdartikel.


Spanje

Buiten Sevilla vinden vergelijkbare plechtigheden plaats, vooral in de hoofdsteden van de andere provincies van Andalusië, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería. Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met plaatselijke merkwaardige trekjes. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Trónos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden.

Buiten Andalusië bestaan ook verschillende streken met vergelijkbare tradities, vaak soberder. Ook in Zuid-Amerika heeft deze gewoonte zich verspreid.

Een typisch Andalusisch processiebeeld van de Moeder van Smarten, een zogenaamde Virgen, bevind zich in de kluiskerk te Warfhuizen. Het is van de hand van de in Andalusië bekende beeldhouwer Miguel Bejarano Moreno. Dit beeld wordt vanwege praktische bezwaren niet rondgedragen op een paso. Daarvoor waait het in Groningen te hard. Wel wordt het beeld, net als in Spanje, een aantal keren per jaar omgekleed, min of meer aan de hand van het kerkelijk jaar.

Externe links

Zie de categorie Holy Week in Spain van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.