Operatie Barbarossa: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
92 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 83.160.215.27 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door BertS)
Geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:Operation_Barbarossa.jpg|thumb|300px|Operatie Barbarossa, het Duitse plan]]
'''Operatie Barbarossa''' was de codenaam voor de [[Duitsland|Duitse]] aanval op de [[Sovjet-Unie]] op [[22 juni]] [[1941]] gedurende de [[Tweede Wereldoorlog]]. De operatie zelf duurde tot december 1941, maar de oorlog op het [[Oostfront (Tweede Wereldoorlog)]] die ermee was ingeluid eindigde in mei 1945, toen de Duitsers zich overgaven.
 
==Achtergronden==
 
===Een hopeloze taak===
Het is duidelijk dat het in zo korte tijd bezetten van zo veel land was bijna onmogelijk was, ook als er geen enkele tegenstand zou geweest zijn. In werkelijkheid zouzouden mende Duitsers het grootste en zwaarst bewapende leger ter wereld op zijn pad vinden. Van de precieze sterkte en bewapening van dat leger wist Hitler heel weinig, en wat hij wist verkoos hij te negeren. Dat gold overigens voor de meeste Duitse generaals. Het Duitse bevel had als zwakte dat het geen goede spionagedienst bezat en dus ook geen complete informatie bezat over troepensterktes. Normaliter had men in die dagen voor een geslaagde aanval een numeriek overwicht voorover de hele frontbreedte nodig van minstens drie op één. Maar in dit geval was het de verdediger die een overwicht bezat: tweemaal zoveel manschappen, zesmaal zoveel [[tank (voertuig)|tanks]] en [[artillerie]]. Daarbij begunstigde de [[geografie]] het defensief enorm: grote rivieren liepen dwars op de opmarsrichting, de wegen doorsneden enorme moerasbossen en waren dus eenvoudig af te grendelen. De sovjets hadden dus een voor de hand liggende strategie tot hun beschikking die een volkomen succes garandeerde: de tactiek toepassen van het vertragend gevecht in de diepte. De Duitsers zouden na twee maanden een eindeloze reeks grendelstellingen te hebben doorbroken totaal door hun manschappen en munitie heen zijn. Halverwege Moskou had men ze dan kunnen opvegen.
 
==Oorzaken van het aanvankelijke Duitse succes==
===De Sovjet-Unie lijkt de dans te ontspringen===
 
HetBijzonder groteaan wonderde vanvorderingen in 1941 is dan ook niet dat de Sovjet-UnieDuitsers standhield,zover maarop datwisten dete Duitsers nog zo ver kwamenrukken. Hoe kan dat verklaard worden? Al tijdens de oorlog kwam de sovjetpropagandaSovjetpropaganda met een oplossingverklaring. Omdat het land zo bijzonder vredelievend was, had men de bewapening zeer laten verouderen en was men ook helemaal niet bedacht geweest op een oorlog. Hoewel deze voorstelling van zaken met alle bekende feiten in strijd is, kan men haar in veel huidige populaire verslagen van de oorlog nog regelmatig terugvinden (hoewel soms het woord "vredelievend" door "dwaas" wordt vervangen). De werkelijke verklaring is precies omgekeerd. Tot [[1938]] was het Rode Leger volledig gericht geweest op het voeren van een aanvalsoorlog door gemechaniseerde troepen. Toen kwam één van 's lands beste tactici, generaal [[Dimitri Pavlov|Pavlov]], terug uit de [[Spaanse Burgeroorlog]] met een verontrustende analyse. Tanks waren heel kwetsbaar gebleken voor antitankkanonnen. Ze moesten nauwer samenwerken met de [[infanterie]]. Tankeenheden moesten veel kleiner worden om ze hanteerbaar te houden. Er moest een nieuwe generatie van veel beter gepantserde tanks ontwikkeld worden. En zo geschiedde.
 
===Een snelle overwinning vergooid: de fatale omslag in de sovjettactiek===
 
Een van de grootste problemen voor het Duitse leger na de mislukte operatie was dat Hitler zich nu zelf met de bevelvoering ging bemoeien en daarmee mede verantwoordelijk was voor de uiteindelijke definitieve terugtocht na de slag om Koersk.
 
 
==Zie ook==
*[[Oostfront (Tweede Wereldoorlog)]]
*[[Grote Vaderlandse Oorlog]]
 
[[Grote Vaderlandse Oorlog]]
 
 
[[Categorie:operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog|Barbarossa]]
3.311

bewerkingen

Navigatiemenu