Rouergue: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Het deel van Rouergue, dat door [[Raymond IV van Toulouse]], bij zijn deelname aan de [[eerste kruistocht]] was overgelaten aan de burggraaf van [[Millau]] , ligt aan de oorsprong van het graafschap [[Rodez]] , dat naar de [[Armagnac]]s ging, en pas definitief aan de Franse kroon komt onder Hendrik IV , laatste graaf van Rodez.
 
De graven van [[Rodez]] genoten heerlijke rechten zoals het recht om munt te slaan en om belastingen te heffen. Bij hun troonsbestijging werden ze gekroond door de bisschop van [[Rodez]], bijgestaan door de abten van [[Bonneval]], van [[Bonnecombe]], van [[ Loc-Dieu]] en van [[Beaulieu]].
 
 
Reeds tijdens de kruistocht tegen de [[Albigenzen]], had Rouergue al het grootste deel van zijn steden, zoals [[Millau]], [[Saint-Antonin]], [[Mur-de-Barrez]], [[Laguiole]] en [[Sévérac]], geplunderd gezien door [[Simon IV van Montfort]] (1208-1214). Deze steden waren ook de eerste om zich uit te spreken voor de [[Reformatie]], alhoewel er ook gereformeerde kerken waren in [[Espalion]], [[Villefranche]], [[Saint-Affrique]], [[Villeneuve]],[[Peyrusse]], [[Compeyre]], [[Saint-Léons]], etc. Toen zij vervolgd werden, name de protestanten de wapens en er ontstond een lange bloedige oorlog, waarbij 18.000 protestanten en katholieken omkwamen. Pas bij de troonsbestijging van [[Hendrik IV van Frankrijk]] was de rust teruggkeerd.
Reeds tijdens de kruistocht tegen de [[Alibgenzen]], had Rouergue al het grootste deel van zijn steden, zoals
 
[[Millau]], [[Saint-Antonin]], [[Mur-de-Barrez]], [[Laguiole]] en [[Sévérac]], geplunderd gezien door [[Simon IV van Montfort]] (1208-1214). Deze steden waren ook de eerste om zich uit te spreken voor de [[Reformatie]], alhoewel er ook gereformeerde kerken waren in [[Espalion]], [[Villefranche]], [[Saint-Affrique]], [[Villeneuve]],[[Peyrusse]], [[Compeyre]], [[Saint-Léons]], etc. Toen zij vervolgd werden, name de protestanten de wapens en er ontstond een lange bloedige oorlog, waarbij 18.000 protestanten en katholieken omkwamen. Pas bij de troonsbestijging van [[Hendrik IV van Frankrijk]] was de rust teruggkeerd.
 
86.570

bewerkingen

Navigatiemenu