Rouergue: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
37 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
cat. Franse regio's
k (cat. Franse regio's)
=Geschiedenis=
Na deel te hebben uitgemaakt van de Romeinse provincie [[Aquitanië]], wordt Rouergue door [[Karel de Kale]] afgesplitst van het hertogdom [[Aquitanië]] en verheven tot graafschap ten voordele van een jongere tak van het huis Toulouse. Na de dood van gravin Joanna van [[ Toulouse]], dochter van de laatste graaf van Toulouse [[Raymond VII van Toulouse|Raymond VIII]] en echtgenote van [[Alfons van Poitiers]], broer van [[Lodewijk VIII van Frankrijk]], wordt Rouergue ingelijfd bij [[Frankrijk]].
 
 
De komst van het [[Huis Capet]], veroorzaakte het vertrek uit [[Najac]] ten voordele van een nieuwe stad
[[ Villefranche-de-Rouergue]]. De hoofdstad van de provincie wordt pas verplaatst naar [[Rodez]], dat centraler gelegen is, dan bij de [[Franse revolutie]].
 
 
 
Het deel van Rouergue, dat door [[Raymond IV van Toulouse]], bij zijn deelname aan de [[eerste kruistocht]] was overgelaten aan de burggraaf van [[Millau]] , ligt aan de oorsprong van het graafschap [[Rodez]] , dat naar de [[Armagnac]]s ging, en pas definitief aan de Franse kroon komt onder Hendrik IV , laatste graaf van Rodez.
 
De graven van [[Rodez]] genoten heerlijke rechten zoals het recht om munt te slaan en om belastingen te heffen. Bij hun troonsbestijging werden ze gekroond door de bisschop van [[Rodez]], bijgestaan door de abten van [[Bonneval]], van [[Bonnecombe]], van [[ Loc-Dieu]] en van [[Beaulieu]].
 
 
Reeds tijdens de kruistocht tegen de [[Albigenzen]], had Rouergue al het grootste deel van zijn steden, zoals [[Millau]], [[Saint-Antonin]], [[Mur-de-Barrez]], [[Laguiole]] en [[Sévérac]], geplunderd gezien door [[Simon IV van Montfort]] (1208-1214). Deze steden waren ook de eerste om zich uit te spreken voor de [[Reformatie]], alhoewel er ook gereformeerde kerken waren in [[Espalion]], [[Villefranche]], [[Saint-Affrique]], [[Villeneuve]],[[Peyrusse]], [[Compeyre]], [[Saint-Léons]], etc. Toen zij vervolgd werden, namen de [[protestanten]] de wapens en er ontstond een lange bloedige oorlog, waarbij 18.000 [[protestanten]] en [[katholieken]] omkwamen. Pas bij de troonsbestijging van [[Hendrik IV van Frankrijk]] was de rust teruggkeerd.
 
 
.
 
 
 
 
{{beg|landen & volken}}
 
==Zie ook==
*[[GravenLijst van graven van Rouergue]]
 
[[Categorie:GeografieVoormalige vanprovincie in Frankrijk]]
[[Categorie:Midi-Pyreneeën]]
 
[[br:Rouergue]]
54.392

bewerkingen

Navigatiemenu