Rus (geslacht): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Thijs!bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: es:Juncus
Rei-bot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: fr:Juncus
Regel 61: Regel 61:
[[es:Juncus]]
[[es:Juncus]]
[[et:Luga]]
[[et:Luga]]
[[fr:Jonc]]
[[fr:Juncus]]
[[it:Juncus]]
[[it:Juncus]]
[[lt:Vikšris]]
[[lt:Vikšris]]

Versie van 22 jun 2007 02:15

Rus
Greppelrus (Juncus bufonius)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Juncaceae<br />(Russenfamilie)
Geslacht
Juncus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rus (Juncus) is een geslacht van grasachtige planten en onderdeel van de Russenfamilie. Maar bij nadere beschouwing zijn er toch behoorlijke verschillen met de grassen. De bloembouw is bij russen lang zo sterk niet op windbestuiving ingericht. Daardoor zijn de bloemen duidelijker als zodanig te herkennen en bij nadere bestudering zijn al snel de verschillende onderdelen van de bloem zoals bloemdekbladen, vruchtbeginsel met stijl en stempels en meeldraden te vinden. De bloemdekbladen zijn bruin of groen en kunnen een vliezige rand hebben. Een overeenkomst met grassen is de aanwezigheid van de smalle bladeren en scheden van waaruit de bladeren groeien. De bladeren van russen zijn priemvormig en onbehaard.

Het vruchtbeginsel is bovenstandig, het aantal meeldraden is drie tot zes en het aantal bloemdekbladen is zes. De vrucht van russen is een doosvrucht die veel zaden bevat.

In de Benelux groeien in het wild zo'n twintig soorten russen. Daarmee is dit een groot geslacht. Russen treden doorgaans op in natte tot vochtige pioniervegetaties. De meeste soorten zijn overblijvend en houden in dat geval in de winter hun groene bladeren.

Russen hebben voor grazende dieren weinig voedingswaarde. Als strooisel kunnen ze wel dienen.

Binnen dit geslacht komen bastaarden voor. De alpen-, zomp-, duin- en veldrus kunnen onderling kruisen, evenals biezenknoppen, draad-, pit-, noordse - en zeegroene rus. Ook de platte en zilte rus kunnen hybridiseren. Meestal zijn de hybriden onvruchtbaar, uitzonderingen daargelaten.

Soorten in Nederland en België