Adolph Wilhelm Krasnapolsky: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
k
Zijn familie kwam oorspronkelijk uit [[Kiev]] maar was in 1804 geëmigreerd naar [[Peine (stad)|Peine]], nabij [[Hannover (stad)|Hannover]] in [[Duitsland]]. Hij trok op 22-jarige leeftijd naar Amsterdam, en werkte eerst als [[kleermaker]] in de Winkel van Sinkel aan de [[Nieuwendijk (Amsterdam)|Nieuwendijk]]. Samen met zijn zwager August Volmer kocht hij in 1865 het slecht lopende Nieuwe Poolse Koffiehuis aan de [[Warmoesstraat]] op en vormde het om tot een populair restaurant.
 
Krasnapolsky kocht de naastgelegen panden op en voegde in 1880 hotelkamers toe. Ook bouwde hij in de achtertuin de Wintertuin, een chique serre met koepeldak en palmbomen, en liet hier elektrische verlichting installeren. Om dit realiserenmogelijk te maken bouwde hij een eigen elektriciteitscentrale en stichtte een elektriciteitsbedrijf, de Nederlandsche Electriciteits Maatschappij, dat echter geen lang leven beschoren was.
 
Het bedrijf werd in 1881 hernoemd tot de Maatschappij tot Exploitatie van de Onderneming Krasnapolsky toen Volmer vertrok om het nieuwe [[American Hotel]] te gaan leiden.
130.372

bewerkingen

Navigatiemenu