Mosjav: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
paar links erbij
k (robot Erbij: ja:モシャブ)
k (paar links erbij)
Een '''mosjav''' (Hebreeuws: מושב - letterlijk zetel of stoel) is een coöperatieve landbouwnederzetting in [[Israël]]. De eerste mosjavs werden opgericht door [[Joden|Joodse Palestijnen]] tijdens het Britse [[mandaat]] over [[Palestina]].
 
De andere vorm van [[coöperatie]], de [[kibboets]], bleef echter de oogappel van de overwegend [[Socialisme|socialistische]] en voluntaire joods-Palestijnse regering. De reden hiervoor was dat de gedeeltelijke coöperatie van de mosjav - vooral in de [[landbouw|landbouwproductie]], maar ook in de [[consumptie]] van voornamelijk diensten - verbleekte bij de verregaande coöperatie van de collectieve [[kibboets]].
 
In die genegenheid kwam verandering na de onafhankelijkheid van [[Israël]] in [[1948]], toen bleek dat de mosjavs en niet de kibboetsen het aankonden en vooral aanwildenaandurfden om grote aantallen vluchtelingen[[vluchteling]]en en immigranten[[immigrant]]en uit Europa en uit Arabische landen op te nemen.
 
Heden ten dage is de mate van coöperatie in de mosjavs over het algemeen sterk teruggelopen. Bij sommigen is het coöperatief bedrijf zelfs geheel ontbonden.
9.206

bewerkingen

Navigatiemenu