Petronius-veld: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
BotMultichill (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: tr:Petronius Platformu
AlleborgoBot (overleg | bijdragen)
Regel 20: Regel 20:
[[en:Petronius Platform]]
[[en:Petronius Platform]]
[[pl:Petronius Platform]]
[[pl:Petronius Platform]]
[[ru:Платформа Петрониус]]
[[tr:Petronius Platformu]]
[[tr:Petronius Platformu]]

Versie van 13 jul 2007 11:46

Het Petronius Platform is een diepwater olieplatform beheerd door ChevronTexaco dat ook voor 50% eigenaar is. Marathon Oil is eigenaar van de andere 50%. Het platform staat in de Golf van Mexico, 210 kilometer zuidoost van New Orleans.

Locatie

Het platform produceert uit het Petronius veld, ontdekt in 1995 in Viosca Knoll en genoemd naar Petronius, de Romeinse schrijver. De waterdiepte ter plekke is 535 meter. De compliant tower is flexibeler dan hoge constructies op land. Het kan meer dan 2% van zijn hoogte bewegen in horizontale richting. De meeste gebouwen buigen niet meer dan een 0,5% om de gebruikers zich niet ongemakkelijk te laten voelen. Bij grotere waterdieptes is het gebruik van vaste constructies economisch en technisch moeilijk haalbaar en wordt voor boringen gebruikgemaakt van drijvende constructies gebruikt om de tot 4 km waterdiepte te overbruggen.

Constructie

Het platform is een compliant tower, letterlijk een buigzame toren. Het is 610 meter hoog, de hoogste vrijstaande constructie ter wereld, hoewel het 75 meter boven het wateroppervlak uitsteekt. De dekken zijn 64 meter bij 43 meter en 18,3 meter hoog. Ze herbergen 21 sleuven voor de boorputten en wegen 43.000 ton. Ongeveer 8000 m³ (50.000 vaten) olie en 2.000.000 m³ aardgas wordt dagelijks naar boven gepompt door het platform.

In 1997 werd met de bouw begonnen door J Ray McDermott. Het budget voor het platform was $200 miljoen, terwijl de totale kosten rond de $500 miljoen lagen. De 4000 ton wegende Noord Module werd geïnstalleerd in november 1998, maar de poging om de iets lichter Zuid Module te installeren in december van dat jaar eindigde met de module op de zeebodem. Er werd een vervangende module gebouwd die in mei 2000 door Saipem werd geïnstalleerd.

Als de Burj Dubai af is, waarschijnlijk in 2008, zal deze zeer waarschijnlijk hoger zijn dan het Petronius platform.

Referenties

Sjabloon:Zeer hoge constructies