Vakgebied: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
85 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
Enige verdere doorverwijzing
k (→‎Toenemende specialisatie: d-t fout verbeterd)
k (Enige verdere doorverwijzing)
Een '''vakgebied''' is een terrein van beroepsmatig toegepaste [[kennis]] en [[vaardigheden]] waar mensen[[mens]]en zich in kunnen [[specialisatie|specialiseren]]. Kenmerkend voor een vakgebied is dat er een behoorlijke hoeveelheid [[ervaring]] vereist is, om in dat vakgebied succesvol werkzaam te kunnen zijn.
 
Enkele belangrijke groepen van vakgebieden zijn:
* Wetenschappelijk[[Wetenschap]]pelijk vakgebieden – hierbij spreekt men wel van wetenschappelijke discipline
* [[Geneeskunde|Medische]] specialismen – aangezien de geneeskunde een wetenschap is, kan een medisch vakgebied ook als een wetenschappelijke discipline beschouwd worden, maar vaak ligt het accent meer op de concrete patiëntenzorg dan op wetenschappelijk onderzoek.
* [[Techniek|Technische]] vakgebieden – deze kunnen ook de vorm aannemen van een wetenschappelijk vakgebied binnen de technische wetenschappen
 
Naast de genoemde groepen van vakgebieden kan elk werkterrein of beroep waarvoor een aanzienlijke ervaring in dat beroep vereist is, een vakgebied genoemd worden.
 
De term vakgebied wordt gebruikt voor een werkterrein dat niet te algemeen is, zodat het te breed zou zijn voor één persoon om het volledig te beheersen.
Bijvoorbeeld: "[[natuurwetenschap]]" of "[[biologie]]" zijn te algemeen om een vakgebied genoemd te worden. Binnen de biologie zijn er meerdere vakgebieden, bijvoorbeeld de [[entomologie]].
 
Als een werkterrein echter té gespecialiseerd is, wordt het ook geen vakgebied genoemd. Als er bijvoorbeeld slechts één bioloog op de wereld onderzoek doet naar de anatomie van een bepaald botje van een bepaalde apensoort, kan dat werkterrein geen vakgebied genoemd worden.
 
==Vakgebied en discipline==
Het begrip vakgebied is verwant aan het begrip 'discipline'. Het begrip discipline is bekend uit de [[wetenschap]] en uit de [[sport]]. Een werkterrein wordt een discipline genoemd, als het enige mate van [[organisatie|institutionalisatie]] vertoond; als er bevoorbeeld vakopleidingen, diploma's, en beroepsorganisaties zijn, waardoor de discipline strak omlijnd en duidelijk gedefinieerd is.
 
Het begrip vakgebied is wat losser gedefinieerd en wordt meer door de eisen van de praktijk bepaald. Een vakgebied kan bestaan uit slechts één discipline, maar kan ook meerdere disciplines in zich verenigen. Men spreekt dan van een multidisciplinair vakgebied (multi = meerdere). Een voorbeeld van een multidisciplinair vakgebied is milieukunde, dat disciplines als scheikunde, geneeskunde en recht in zich verenigt.
* [[Wetenschappelijke gemeenschap]]
 
[[Categorie:Formele wetenschapEconomie]]
[[Categorie:Wetenschapsfilosofie]]
36.218

bewerkingen

Navigatiemenu