Hueyi tlahtoani: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mixcoatl (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Mixcoatl (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''huey tlahtoani''' (Hueyi wordt ook wel als '''huey''' of '''uei''' geschreven en tlahtoani als '''tlatoani''') was de naam die de [[Azteken]] gaven als de hoogste leider van een politieke eenheid, waaronder ook de leider van hun eigen rijk. Hueyi tlatoani is [[Nahuatl]] en betekent "grote spreker" (spreken in de vorm van gebieden, opdracht geven). Huey tlatoani wordt wel vertaald als "[[keizer]]", maar dat is niet helemaal correct, omdat dat begrip eigenlijk slaat op de opvolger van het [[Romeinen|Romeinse keizerrijk]].
De '''hueyi tlahtoani''' (Hueyi wordt ook wel als '''huey''' of '''uei''' geschreven en tlahtoani als '''tlatoani''') was de naam die de [[Azteken]] gaven als de hoogste leider van een politieke eenheid, waaronder ook de leider van hun eigen rijk. Hueyi tlatoani is [[Nahuatl]] en betekent "grote spreker" (spreken in de vorm van gebieden, opdracht geven). Huey tlatoani wordt wel vertaald als "[[keizer]]", maar dat is niet helemaal correct, omdat dat begrip eigenlijk slaat op de opvolger van het [[Romeinen|Romeinse keizerrijk]].


De hueyi tlatoani's van het Azteekse Rijk waren:
De hueyi tlatoani's van het Azteekse Rijk waren:

Versie van 7 feb 2005 05:12

De hueyi tlahtoani (Hueyi wordt ook wel als huey of uei geschreven en tlahtoani als tlatoani) was de naam die de Azteken gaven als de hoogste leider van een politieke eenheid, waaronder ook de leider van hun eigen rijk. Hueyi tlatoani is Nahuatl en betekent "grote spreker" (spreken in de vorm van gebieden, opdracht geven). Huey tlatoani wordt wel vertaald als "keizer", maar dat is niet helemaal correct, omdat dat begrip eigenlijk slaat op de opvolger van het Romeinse keizerrijk.

De hueyi tlatoani's van het Azteekse Rijk waren:

Marionetten onder Spaans gezag