Kalmaroorlog: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
interwiki en werkt niet
aanv
Regel 1: Regel 1:
'''De Kalmaroorlog''' (ook wel: oorlog van [[Kalmar]] genoemd) was een oorlog tussen [[Denemarken]] en [[Zweden]] die duurde van [[1611]] tot en met een deel van [[1613]]. [[Zweden]] had tijdens deze oorlog ook nog oorlog met [[Rusland]] en [[Polen]]. Tijdens deze oorlog verloren ze het fort [[Älvsborg]] (Dit [[fort]] konden ze in [[1619]] weer terugkopen) en [[Göteborg]] werd door de [[Denen]] voor een groot deel verwoest. Door [[Engelse]] bemiddeling werd de [[vrede van Knäred]] gesloten.
De '''Kalmaroorlog''' (ook wel: oorlog van [[Kalmar (stad)|Kalmar]] genoemd) was een oorlog tussen [[Denemarken]] en [[Zweden]] van [[1611]] tot [[1613]]. [[Zweden]] was tijdens deze periode ook in oorlog met [[Rusland]] en [[Polen]].
Tijdens de oorlog verloren de Zweden het fort [[Älvsborg]] (dit [[fort]] konden ze in [[1619]] weer terugkopen) en [[Göteborg]] werd door de [[Denen]] voor een groot deel verwoest. Door [[Verenigd Koninkrijk|Britse]] bemiddeling werd de [[vrede van Knäred]] gesloten.


[[Categorie:Geschiedenis van Denemarken]]
[[Categorie:Geschiedenis van Denemarken]]
[[Categorie:Geschiedenis van Zweden]]
[[Categorie:Geschiedenis van Zweden]]
[[Categorie:Oorlog in Europa]]
[[Categorie:Oorlog in Europa]]
[[Categorie:Oorlog in de 17e eeuw]]


[[da:Kalmarkrigen]]
[[da:Kalmarkrigen]]
[[de:Kalmarkrieg]]
[[de:Kalmarkrieg]]
[[en:Kalmar War]]
[[is:Kalmarófriðurinn]]
[[is:Kalmarófriðurinn]]
[[lt:Kalmaro karas]]
[[lt:Kalmaro karas]]

Versie van 20 aug 2007 21:10

De Kalmaroorlog (ook wel: oorlog van Kalmar genoemd) was een oorlog tussen Denemarken en Zweden van 1611 tot 1613. Zweden was tijdens deze periode ook in oorlog met Rusland en Polen.

Tijdens de oorlog verloren de Zweden het fort Älvsborg (dit fort konden ze in 1619 weer terugkopen) en Göteborg werd door de Denen voor een groot deel verwoest. Door Britse bemiddeling werd de vrede van Knäred gesloten.