Stadsprefectuur: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vincent.alblas (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Chobot (overleg | bijdragen)
Regel 21: Regel 21:


[[de:Bezirksfreie Stadt (China)]]
[[de:Bezirksfreie Stadt (China)]]
[[en:Prefecture-level city]]
[[et:Ringkonna õigustega linn]]
[[et:Ringkonna õigustega linn]]
[[fr:Ville-préfecture]]
[[fr:Ville-préfecture]]
[[ja:地級市]]
[[ja:地級市]]
[[ko:지급시]]
[[no:By på prefekturnivå]]
[[no:By på prefekturnivå]]
[[vi:Địa cấp thị]]
[[zh:地级市]]
[[zh:地级市]]
[[en:Prefecture-level city]]

Versie van 23 aug 2007 03:25

Een prefectuurstad of prefectuurgemeente is een administratieve onderverdeling in de Volksrepubliek China. Deze administratieve vorm staat beneden de provincies en boven de zogenaamde county's. Prefectuursteden vormen het twee na hoogste niveau binnen de administratieve structuur (prefecturen, liga's en autonome prefecturen hebben hetzelfde niveau). Sinds de jaren '80 hebben prefectuursteden de eerder genoemde administratieve vorm van prefectuur bijna volledig vervangen.

Een prefectuurstad is niet een stad in de striktste zin van het woord, maar is daarentegen een administratief gebied dat (gewoonlijk) zowel een stedelijke kern (een stad in de striktste zin van het woord) en omliggend platteland of minder stedelijk gebied (vaak vele malen groter dan de centrale, bebouwde kern) omvat. Prefectuursteden omvatten bijna altijd meerdere counties, staddistricten en andere dergelijke administratieve sub-divisie's. Dit is het resultaat van het feit dat de vroegere, dominante prefecturen, welke vandaag de dag bijna allemaal zijn vervangen door prefectuursteden, op zichzelf al grote administratieve eenheden waren, die meerdere steden, kleine dorpen en landelijke gebieden omvatten. Om een prefectuurstad te onderscheiden van zijn eigenlijke stedelijke gebied, wordt in China de term 市区 shìqū ("stedelijk gebied") gebruikt.

De eerste prefectuursteden werden gecreëerd op 5 november 1983. In de daaropvolgende decennia hebben prefectuursteden de meerderheid van de voormalige, traditionele prefecturen vervangen; een proces dat nog steeds gaande is.

De meeste Chinese provincies bestaan in het geheel of bijna in het geheel uit prefectuursteden. Van de 22 provincies en 5 autonome regio's hebben slechts 3 provincies (Yunnan, Guizhou, Qinghai) en 2 autonome regio's (Xinjiang, Tibet) meer dan drie administratieve divisies van het twee na hoogste niveau die geen prefectuursteden zijn.

De criteria waaraan een traditioneel prefectuur moet voldoen om een prefectuurstad te worden zijn:

  • Een stedelijk centrum met een niet-landelijke bevolking van 250.000 inwoners of meer
  • De industrie heeft een bruto waarde van 200.000.000 RMB
  • De opbrengsten van de tertiaire sector vervangen die van de primaire sector
  • Meer dan 35% van het BBP

15 grote prefectuursteden hebben de status van sub-provincionele stad, hetgeen deze steden grotere autonomiteit geeft.

Zie ook