Schemeractief dier: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
35 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
dier naar kenmerk
k (Robot-geholpen doorverwijzing: Rat)
(dier naar kenmerk)
'''Schemeractief''' of '''crepusculair''' is een term in de [[biologie]] die wordt gebruikt voor dieren en planten die in de schemering actief zijn, maar niet 's nachts. In feite zijn zelfs veel dieren die als [[nachtactief|nachtdier]] bekend staan juist niet actief als de nacht - en daarmee totale duisternis- is ingevallen.
 
Ook tijdens nachten met een zeer heldere maan kunnen schemeractieve dieren nog actief zijn. Vermoedelijk verstoort ook de verlichting van menselijke steden het gedrag van schemeractieve soorten.
ochtendschemering én avondschemering actief zijn als een van beide. Bij sommige soorten ligt het nog complexer; een voorbeeld is de [[velduil]], die op de [[Galápagoseilanden]] [[dagactief]] is op eilanden waar geen concurrentie voorkomt in de vorm van [[buizerd]]s. Op eilanden waar de dagactieve buizerds wél voorkomen, is de velduil echter schemeractief. Ook van enkele [[hagedissen]], [[slangen]] en [[schildpadden]] is bekend dat ze gedurende natte/droge of koelere/hetere seizoenen omschakelen van dagactief naar schemeractief, of juist andersom.
 
[[Categorie:dierDier naar kenmerk]]
 
[[de:temporaleTemporale Spezialisten]]
[[en:Crepuscular]]
[[is:Rökkurdýr]]
27.170

bewerkingen

Navigatiemenu