Concern: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
122 bytes verwijderd ,  17 jaar geleden
k
Wijzigingen door Cars en travel hersteld tot de versie na de laatste wijziging door RobotE.
(willekeurig artikel 4 van 6)
k (Wijzigingen door Cars en travel hersteld tot de versie na de laatste wijziging door RobotE.)
Een [[concern]] is een groep van [[vennootschap]]pen die onder een gezamenlijke leiding staat en als eenheid optreedt. Grotere ondernemingen, zoals [[Philips]], [[Shell]], [[Unilever]] en [[Ahold]], zijn georganiseerd als concern.
 
Dit kunnen [[Naamloze vennootschap|NV's]] en [[BV|BV's]] zijn, maar ook buitenlandse [[onderneming]]enondernemingen of zelfs een [[coöperatie]]. Een voorbeeld van een concern dat in coöperaties werkt is de [[Rabobank]].
 
Meestal staat bovenaan de groep de [[moedermaatschappij]]. Hier wordt de macht uitgeoefend en leiding gegeven aan de hele groep. De [[moedermaatschappij]] heeft vaak als taken het houden van de [[aandelen]] in [[dochter]]sdochters en [[management]]. Omdat het houden van [[aandeel|aandelen]] zo'n belangrijke taak is, spreekt men ook wel van een [[holding]] of [[houdstermaatschappij]].
 
Hieronder kunnen [[werkmaatschappijen]] staan. Alle [[aandeel|aandelen]] hiervan worden gehouden door de [[moedermaatschappij]] of door een [[tussenholding]], waarvan de [[aandeel|aandelen]] in zo'n geval ook in het bezit bezit van de [[moedermaatschappij]] zijn. De [[werkmaatschappij]] verricht de werkelijke activiteiten van de [[onderneming]], bijvoorbeeld het produceren van [[elektronica]]electronica.
 
De [[moedermaatschappij]] oefent haar macht uit door haar 100% [[aandelenbezit]] in de [[dochters]], die haar het recht geeft [[directeur]]endirecteuren te benoemen en te ontslaan. Ook komt het veel voor dat dezelfde mensen in zowel de [[moedermaatschappij|moeder-]] als in de [[werkmaatschappij]]enwerkmaatschappijen [[directeur]] zijn, en loopt de [[interne hiërarchie]] dwars door de wettelijke en [[statutaire hiërarchie]] heen. Daardoor kan het soms voor buitenstaanders erg moeilijk zijn om de werkelijke verhoudingen binnen een concern te doorzien.
 
 

Navigatiemenu