SYNTRA: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Door de wol geverfd (overleg | bijdragen)
samengevoegd met Syntra Vlaanderen
Door de wol geverfd (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{samenvoegen|SYNTRA Vlaanderen}}
{{samenvoegen|SYNTRA Vlaanderen}}
'''SYNTRA''' is de nieuwe benaming (sedert 2003) van de "''Centra voor Middenstandsopleiding''" in [[Vlaanderen]]. Deze centra worden ondersteund en gesubsidieerd door het Vlaams [[Agentschap]] voor Ondernemersvorming - '''SYNTRA Vlaanderen''' (Tot 31 maart 2006 was dit het [[VIZO]]).
'''SYNTRA''' is de nieuwe benaming (sedert 2003) van de "''Centra voor Middenstandsopleiding''" in [[Vlaanderen]]. Deze centra worden vanuit het [[Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming]] ondersteund en gesubsidieerd door het Vlaams [[Agentschap]] voor Ondernemersvorming - '''SYNTRA Vlaanderen''' (Tot 31 maart 2006 was dit het [[VIZO]]).


De SYNTRA bieden opleidingen in het kader van de vorming van [[zelfstandig ondernemer|zelfstandige]]n. Er zijn twee grote afdelingen:
De SYNTRA bieden opleidingen in het kader van de vorming van [[zelfstandig ondernemer|zelfstandige]]n. Er zijn twee grote afdelingen:

Versie van 27 aug 2007 15:14

Samenvoegen Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met SYNTRA Vlaanderen, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt (bekijk voorstel).

SYNTRA is de nieuwe benaming (sedert 2003) van de "Centra voor Middenstandsopleiding" in Vlaanderen. Deze centra worden vanuit het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming ondersteund en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen (Tot 31 maart 2006 was dit het VIZO).

De SYNTRA bieden opleidingen in het kader van de vorming van zelfstandigen. Er zijn twee grote afdelingen:

  • De leertijd (ook bekend als leercontract). De jongere sluit een contract af met een patroon, onder toezicht van een leertrajectbegeleider. Hier krijgen jongeren een beroepsopleiding door de combinatie van praktijk bij een patroon (werkgever) met één à twee dagen theoretische cursussen in een Syntra-opleidingscentrum. Aldus kunnen deze jongeren (vanaf 15 jaar) voldoen aan de leerplicht. Maar ook oudere leerlingen kunnen zich aanmelden. Zo'n opleiding duurt 1 à 3 jaar, al naargelang de leeftijd van de kandidaat en de gevolgde vooropleiding.
    De leertijd biedt een zeer brede waaier van opleidingen, van de zeer eenvoudige (tegelzetter, kleinhandelaar fruit & groenten, ... ) tot de meer ingewikkelde (tandprothesist, ... ). Anders dan bij deeltijdsonderwijs is de leerovereenkomst een verplichte voorwaarde om een opleiding in de Syntra-leertijd te volgen.
  • De ondernemersopleiding. Hier krijgt men gedurende 2 à 3 jaar een voorbereiding op de uitoefening van een zelfstandig beroep. Behalve beroepstechnische opleiding, komt hier vooral (fiscale) wetgeving, personeelsbeleid, commercieel beleid en productiebeleid aan bod. Ook hier wisselt theorie af met praktijkervaring.

Daarnaast worden er ook nog bijscholings- en vervolmakingscursussen ingericht, dikwijls een organisatie in samenwerking met een bepaalde beroepssector. Ook ondersteunt men startende ondernemers met o.a. het virtuele kenniscentrum Competento

Externe links