Aaron Spelling: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
BOT-Superzerocool (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: tr:Aaron Spelling
Wikix-oud (overleg | bijdragen)
cat
Regel 27: Regel 27:


[[Categorie:Amerikaans filmproducent|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Amerikaans filmproducent|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Amerikaans producer|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Amerikaans scenarioschrijver|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Amerikaans scenarioschrijver|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Amerikaans televisieproducent|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Joods schrijver|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:Joods schrijver|Spelling, Aaron]]
[[Categorie:televisieproducent|Spelling, Aaron]]


[[ar:آرون سبيلنغ]]
[[ar:آرون سبيلنغ]]

Versie van 28 aug 2007 19:09

Aaron F. Spelling (Dallas (Texas), 22 april 1923Los Angeles, 23 juni 2006) was een Joods-Amerikaanse film- en televisieproducer alsmede een scriptschrijver.

Spelling werkte mee aan bijna 200 producties waaronder Starsky and Hutch, Family, Hotel, Daniel Boone, The Rookies, Charlie's Angels, The Love Boat, Vega$, Hart to Hart, Dynasty, The Colbys, T.J. Hooker, Twin Peaks, Nightingales, Beverly Hills 90210, Melrose Place, Kindred: The Embraced, 7th Heaven, en Charmed. Sommige bronnen vermelden hem als één van de meest productieve en succesvolle producers van de wereld.

Spelling bezocht de Forest Avenue High School. Na zijn legerdienst bij de Amerikaanse Luchtmacht slaagde hij op de Southern Methodist University in 1945. Hij ging naar New York en vond wat werk als acteur. Hij trouwde met actrice Carolyn Jones in 1953, en ze verhuisden naar Californië.

Hij brak door als schrijver door zijn eerste script te verkopen aan het Jane Wyman Theater in 1954. Hij bleef schrijven voor Dick Powell, Playhouse 90, en Last Man, en anderen. Hij sloot zich aan bij Powells Four Star Productions. Na Powells dood richtte hij Thomas-Spelling Productions op, met Danny Thomas. Hun eerste hit was The Mod Squad. In 1972 creëerde hij Aaron Spelling Productions en een ander co-productiebedrijf met Leonard Goldberg. Zijn bedrijf werd in 1986 publiekelijk bekend als Spelling Entertainment.

Spelling scheidde van Jones in 1965 en in 1968 trouwde hij met Carol Jean Marer. Hij was de vader van de actrices Victoria Davey Spelling (Tori Spelling) en Randall Gene Spelling (Randy Spelling). Hij woonde in Los Angeles, zijn huis is de grootste eengezinswoning in Californië.

Spelling produceerde ook de dagelijkse soap Sunset Beach voor NBC van 1997 tot 1999.

Ondanks dat hij veel bereikt had in zijn leven hield Spelling vol dat zijn favoriete project aller tijden 7th Heaven was. Het succes van deze "serie die waar had kunnen zijn", en het feit dat het de best bekeken serie van Warner Brothers was sinds 1998, had hij nooit kunnen dromen.

Op 28 januari 2006 werd Spelling aangeklaagd door zijn voormalige verpleegster die genoegdoening vroeg voor diverse feiten, waaronder seksuele intimidatie en discriminatie. [1]

Op 18 juni 2006 kreeg Spelling een zware beroerte op zijn landgoed in Los Angeles en overleed vijf dagen later op de leeftijd van 83 jaar. De doodsoorzaak is om redenen van privacy niet bekend gemaakt. [2]

Noten

  1. E! Online, 27 jan. 2006 - Spelling Sued for Harassment
  2. CBS 2, 23 juni 2006 - Legendary TV Producer Aaron Spelling Dies At 83

Externe links