Overgangsboog: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
916 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
diverse aanvullingen
(diverse aanvullingen)
[[Afbeelding:Overgangsboog.PNG|thumb|right|150px|Een bocht bestaat uit een cirkelboog en twee overgangsbogen (in blauw)]]
Een '''overgangsboog''' is de geleidelijke overgang tussen een rechtstand en een cirkelboog (of tussen twee bogen met een verschillende [[straal (wiskunde)|straal]] R) in het (horizontaal) [[alignement]] van een wegalignementweg of spoorweg. BijDoor hetde ontwerpen[[kromming]] van bochtende inweg of spoorweg geleidelijk toe- of af te laten nemen, wordt een plotselinge toe- of afname van de zijdelingse versnelling vermeden. Daarnaast wordt een overgangsboog toegepast om de [[wegverkanting]] van de weg geleidelijk te kunnen aanpassen, waarbij de gewenste verkanting weer afhankelijk is van de boogstraal (en moetde ontwerpsnelheid). Zowel voor wegen als spoorwegen geldt dat een overgangsboog enkel hoeft te worden toegepast omtussen deeen zijwaartserechtstand krachteneen gelijkmatigeen te(ruime) boog, indien ook de doenverkanting toenemenverandert.
 
Een overgangsboog kan in principe ook worden toegepast als overgang in het verticaal alignement, bijvoorbeeld tussen een helling en een [[topboog]]. Toepassing van overgangsbogen in het verticaal alignement is echter (althans in Europa) niet gebruikelijk.
Als overgangsboog wordt in [[Europa (continent)|Europa]] meestal de [[clothoïde]]-vorm gebruikt, in Aziatische landen gebruikt men eerder het [[Lemniscaat van Bernoulli]]. Bij de [[NMBS]] gebruikt men Parabolische overgangsbogen (POB).
 
Als overgangsboog (in het horizontaal alignement) wordt in [[Europa (continent)|Europa]] meestal de [[clothoïde]]-vorm gebruikt, voor zowel wegen als spoorwegen. Het gebruik van de [[kubische parabool]] als benadering van de clothoïde-vorm is inmiddels in onbruik geraakt. In Aziatische landen gebruikt men eerder het [[Lemniscaat van Bernoulli]]. Bij deDe [[NMBS|Belgische spoorwegen]] gebruikt mengebruiken Parabolischeparabolische overgangsbogen (POB).
 
{{Sjabloon:Alignement}}
7.001

bewerkingen

Navigatiemenu