Binnenstad (Leeuwarden): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
-/- wiu2
Vinniebar (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:


Bron: Gemeente Leeuwarden
Bron: Gemeente Leeuwarden

{{Wijk_in_Leeuwarden}}


[[Categorie: Wijk in Leeuwarden]]
[[Categorie: Wijk in Leeuwarden]]

Versie van 10 sep 2007 14:25

De Leeuwarder binnenstad omvat de gaaf bewaard gebleven historische kern van Leeuwarden, provincie Friesland (Nederland). Dit stadsdeel heeft veel monumenten en omvat het stationskwartier dat wordt begrensd door de oude stadswallen, het hoofdstation en de Oosterkade. De binnenstad is compact van schaal; alles is op loopafstand bereikbaar. De binnenstad kent een mix van karakteristieke nieuwe en oude gebouwen zoals de Achmeatoren (de hoogste kantoortoren van Noord-Nederland), de Frieslandbank (met nieuwe glazen koepel), de scheve Oldehove, Stadsschouwburg 'De Harmonie', winkels, bioscopen, restaurants en cafés en de Prinsentuin.

De binnenstad vormt voor Leeuwarden de belangrijkste economische motor; zonder binnenstad geen stad.

Tot voor kort kende de binnenstad een vrij eenzijdige woningvoorraad. In de jaren 70 zijn enkele complexen goedkope woningen gebouwd. Daarnaast zijn er veel kleine woningen, waaronder kamers voor studenten.

Vanwege de gave structuur bezit de binnenstad een uniek en hoogwaardig woonmilieu. De (te ontwikkelen) woonmilieus zijn divers: wonen in woonhuismonumenten, op de stadswallen, aan de gracht, plein of steeg.

De kwaliteit van het wonen in de binnenstad is herontdekt. Op verschillende plekken komen hoogwaardige woningen tot stand, variërend van grondgebonden woningen tot appartementen (Bollemanssteeg, Wissesdwinger etc). De gemeente stimuleert een dergelijk proces, om daarmee in te spelen op een groeiende vraag naar 'wonen in de binnenstad'.

Het accent ligt op de midden- en hoge inkomens. Daarbij wordt ook gedacht aan het invullen van bepaalde randvoorwaarden, zoals parkeren op eigen erf danwel in een specifieke parkeervoorziening voor bewoners van de binnenstad.

Concrete projecten zijn Arendstuin, Minnemastraat (Lyndenhof), Monnike Muurstraat en op de binnenstadsrand de Vijverparkappartementen aan de Oostersingel.

Volop in uitvoering is het project Binnenstad, Nieuwe Stad, een integrale aanpak gericht op het creëren van een aantrekkelijke, leefbare en concurrerende binnenstad. De aanpak richt zich op revitalisering van het kernwinkelgebied, met name toegespitst op de historische grachtengordel. De openbare ruimte wordt opnieuw heringericht. Er zijn nieuwe straatstenen aangebracht, de kades zijn verbeterd/gerestaureerd, er zijn nieuwe bomen geplant en op specifieke plaatsen zijn rustbanken geplaatst.

De binnenstad heeft circa 4700 inwoners.


Bron: Gemeente Leeuwarden

Sjabloon:Wijk in Leeuwarden