Oordruppels: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
44 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
k
Ontlinkt; zie ook H:LINK
k (Ontlinkt; zie ook H:LINK)
'''Oordruppels''' zijn [[vloeistof]]fen die [[druppel]]sgewijs in het [[oor]] gebracht worden om de [[gehoorgang]] lokaal [[medicament]]eus te [[medische behandeling|behandelen]]. Omdat aan het einde van de [[gehoorgang]] het [[trommelvlies]] zit zullen de druppels niet verder dan het [[trommelvlies]] kunnen komen.
 
Er zijn grofweg drie verschillende soorten oordruppelvloeistoffen:
 
# '''Zure oordruppels'''; deze worden gebruikt om de [[gehoorgang]] [[zuur (scheikunde)|zuur]] te maken zodat [[bacterie|bacteriën]] en [[schimmel]]s verdreven worden uit de gehoorgang.
# '''Zoete olie-oordruppels''' (ook wordt er wel [[slaolie]] gebruikt); deze worden gebruikt om tussen het [[cerumen]] (oorsmeer) en de [[gehoorgang]] te komen en om het [[cerumen]] zacht te maken en zo mogelijk [[Oplossing (scheikunde)|op te lossen]] om de [[gehoorgang]] vrij te krijgen van [[cerumen]]. Vaak is dit ontstaan omdat de natuurlijk afvoer van het oorsmeer is verstoord. Dit kan door het afstoppen van de [[gehoorgang]] bij een [[hoortoestel]] of door dat er met [[wattenstaafje|wattenstokjes]] in een poging het [[cerumen]] te verwijderen deze juist onbedoeld dieper de [[gehoorgang]] wordt ingeduwd.
# '''Oordruppels met [[corticosteroïde]]n'''; deze worden gebruikt bij met name [[eczeem]] van de [[gehoorgang]].
 
{{nocat}}
21.000

bewerkingen

Navigatiemenu