De stoeten Ostendenoare: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.147 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
info toegevoegd aan de hand van het west-vlaamse wikipedia artikel + foto toegevoegd
(info toegevoegd aan de hand van het west-vlaamse wikipedia artikel + foto toegevoegd)
 
==Actiegroep==
'De Stoete Ostendenoare' dook in 2004 plots weer op als [[pseudoniem]] van een anarchistische actiegroep die een hand afzaagde van heteen beeld uit de beeldengroep de [[Drie Gapers]] (met centraal een ruiterstandbeeld van [[Leopold II van België|Leopold II]] aan de [[Drie Gapers]]) in Oostende. Verder werden ook een standbeeld van [[koning Boudewijn]] en het graf van [[James Ensor]] aangepakt. Al deze acties hebben als doel zowel het koloniale verleden van België als het koningshuis aan te klagen.<ref>Jan Lippens, "De zaak-De Stoete Ostendenoare: Humo-journalist in verdenking gesteld als bendeleider", in [[Humo]] NR 3472 12, 20/03/2007.</ref> <ref>http://cas1.elis.rug.ac.be/avrug/erfgoed/sikitiko/dm_art1.htm (Interview met een lid van de Stoete Ostendenoare actiegroep)</ref> Dat de beeldenstormers dezelfde naam gebruiken als het stadsblad uit de jaren tachtig wijst niet noodzakelijk op een verband tussen de twee.
 
Dat de beeldenstormers dezelfde naam gebruiken als het stadsblad uit de jaren tachtig wijst niet noodzakelijk op een verband tussen de twee.
 
===De beeldengroep de Drie Gapers===
[[Afbeelding:Oostende.Leopold II (03).jpg|thumb| Congolees met afgezaagde hand in de beeldengroep de [[Drie Gapers]].]]
Op het bijschrift van de beeldengroep de Drie Gapers staat te lezen: “Dank van de Congolezen aan Leopold II om hen te hebben bevrijd van de slavernij van de Arabieren”. Volgens de Stoeten Ostendenoare zou dit monument een propagandamiddel zijn dat de rol van de koning in Congo verbloemd. Ze proberen dat onder aandacht te brengen door hun actie, een verwijzing naar de gruweldaden die plaatsvonden tijdens de [[Kongo-Vrijstaat|koloniale periode in Congo]]. Het stadsbestuur van Oostende besliste achteraf om het beeld niet te laten herstellen, omdat de schepen van ontwikkelingssamenwerking vindt dat het monument nu beter beantwoordt aan de historische werkelijkheid. De stoeten Ostendenoare liet later in een e-mail aan het stadsbestuur van Oostende weten dat ze de hand willen teruggeven, op voorwaarde dat het bijschrift vervangen wordt door de in de New York American gepubliceerde foto’s van 1906 van Congolezen met afgehakte handen.
 
===De zaak rond Douglas De Coninck===
107

bewerkingen

Navigatiemenu