Tempel in Panias: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  13 jaar geleden
Teruggedraaid. Tiberias is gesticht door Herodes Antipas in 17 na Chr., pas daarna werd het meer zo genoemd. Ten tijde van Herodes de Grote (gestorven in 4 v. Chr.) bestond die naam dus nog niet.
k
(Teruggedraaid. Tiberias is gesticht door Herodes Antipas in 17 na Chr., pas daarna werd het meer zo genoemd. Ten tijde van Herodes de Grote (gestorven in 4 v. Chr.) bestond die naam dus nog niet.)
Herodes bouwde de tempel bij een grot bij de bron [[Panias]], een van de bronnen van de [[Jordaan (rivier)|Jordaan]] ontspringt (Panias is het latere Caesarea Filippi). Eerder was deze plaats reeds in gebruik als heiligdom voor de Griekse god [[Pan (god)|Pan]]. Herodes bouwde de tempel kort nadat Augustus in [[20 v.Chr.]] [[Trachonitis]] en de omliggende gebieden aan Herodes' rijk toevoegde. Volgens Flavius Josephus had de tempel een schitterend aanzien en was deze geheel opgetrokken uit wit marmer. Uit afbeeldingen van de tempel op munten van de [[tetrarch (vazalvorst)|tetrarch]] [[Filippus (tetrarch)|Filippus]] valt op te maken dat de tempel aan de voorzijde vier zuilen had.<ref>[http://seaver.pepperdine.edu/isar/pdfs/wilson_tzaferis_banias_dig.pdf {{aut|J.F. Wilson, V. Tzaferis}}, "Banias Dig Reveals King's Palace", ''BAR'' 24/1 (1998) 54-61, 85 (zie vooral pag. 57)]</ref> Uit opgravingen blijkt bovendien dat de tempel een oppervlakte besloeg van 20 bij 10,5 meter. Op de binnenzijde van de muren waren [[sculptuur|sculpturen]] aangebracht.<ref>[http://www.mfa.gov.il/MFA/History/Early%20History%20-%20Archaeology/Archaeological%20Sites%20in%20Israel%20-%20Banyas-%20Cult%20Cent ''Banyas- Cult Center of the God Pan'', Israel Ministry of Foreign Affairs, 1998]</ref>
 
Dat Herodes hier een aan de keizer gewijde tempel kon bouwen zonder dat dit op weerstand stuitte bij zijn onderdanen, geeft aan dat in het gebied ten oosten van het [[Meer van TiberiasGalilea]] weinig Joden woonden. Joden zagen een aan de keizer gewijde tempel namelijk als strijdig met het [[monotheïsme]].
 
==Referenties==
129.834

bewerkingen

Navigatiemenu