Laude: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Erwin85TBot (overleg | bijdragen)
AnnabelsBot (overleg | bijdragen)
k cathernoeming nav verwijdersessie cats 20070926
Regel 24: Regel 24:


[[Categorie:Vlagtwedde]]
[[Categorie:Vlagtwedde]]
[[Categorie:Plaats in Groningen (provincie)]]
[[Categorie:Plaats in Groningen]]


[[en:Laude (Groningen)]]
[[en:Laude (Groningen)]]

Versie van 26 sep 2007 21:14

Laude
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Vlagtwedde
Coördinaten 52°55'41"NB, 7°7'41"OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Laude is een gehucht in de gemeente Vlagtwedde in de provincie Groningen (Nederland). Het ligt aan de N366 tussen Sellingen en Ter Apel, iets ten zuiden van Ter Borg.

Laude was oorspronkelijk een van de drie markes van het kerspel Sellingen. De marke van Laude werd in 1865 ontbonden en de gemeenschappelijk gronden werden verdeeld onder de deelnemende boeren.

Het gehucht wordt gedomineerd door de voormalige melkfabriek. In 1961 werd hier voor het eerst kaas een kunststof mal gebruikt voor de kaasbereiding. De productie van kaas is al jaren geleden gestopt, de productie van de kunststof mallen bleek wel lucratief, maar is inmiddels verplaatst naar Ter Apel. Plannen om de fabriek weer in gebruik te nemen voor de verwerking van geitenmelk bleken niet haalbaar.

Even ten noorden van het gehucht ligt het natuurkampeerterrein De Slangenborg. De oorsrpong van dit terrein gaat terug tot 1943, toen er een kamp gebouwd voor de Nederlandse Arbeidsdienst. Na de oorlog zijn de barakken gesloopt, de plaatsen waar deze gestaan hebben zijn met enige moeite nog te herkennen.