Zamak: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  15 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (robot Erbij: pl:Znal)
Geen bewerkingssamenvatting
De belangrijkste componenten zijn [[Zink (element)|zink]], [[aluminium]], [[magnesium]] en [[Koper (element)|koper]]. De naam is een [[acroniem]], afgeleid van de beginletters van de [[Duits]]e namen voor de metalen waaruit het materiaal is samengesteld: '''Z'''ink, '''A'''luminium, '''MA'''gnesium, '''K'''upfer (koper).
 
Aan de relatief snelle introductie van de metaallegering ZamacZamak liggen historische en economische achtergronden aan de basis. Ten tijde van Napoleon werd de 'blocus continental' tegen Engeland ingevoerd waardoor de aanvoer van grondstoffen over de zee zoveel als mogelijk gehinderd werd. Zo ontstond er in het eerste kwartaal van de 19de eeuw in Engeland een ernstig tekort aan tin, nodig voor de bronsgieterijen en zomeer. Aldus werd actief gezocht naar oplossingen voor het gestelde probleem en ontstond er een bruikbaar 'erzatsersatz' voor tin en dito gebruiksvoorwerpen.
 
Zamak wordt in de auto-industrie wel gebruikt voor deurklinken, logo's en sierstrips die dan veelal worden [[chroom|verchroomd]]. Ook wordt het toegepast in gewichtjes die voor het uitbalanceren van wielen worden gebruikt, vooral in de [[Europese Unie]] waar het voor deze toepassing gangbare [[Lood (element)|lood]] niet meer gebruikt mag worden.
Daarnaast wordt zamak veel gebruikt voor het gieten van [[modelauto|modelauto's]]. De Engelse term voor dit type modellen is ''[[diecast]]''.
 
Zoals hiervoor reeds vermeld behoort Zamak tot de oudste kategoriecategorie van ErzatsErsatz of vervangmaterialen. Zelf heeft het een stevige concurrent in de vorm van [[bakeliet]] dat nagenoeg voor dezelfde doeleinden als onder meer auto-onderdelen gebruikt wordt. Bakeliet kan hierbij de concurrentie aangaan wanneer vragen gesteld worden omtrent de stabiliteit van het materiaal bij hogere temperaturen en/of de electrische geleidbaarheid.
 
[[categorie:Materiaalkunde]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu