Landen van de Boheemse kroon: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Landen van de Kroon van St. Wenceslaus''' ([[Tsjechisch]]: ''Země Koruny Svatováclavské''), de '''Landen van de Boheemse Kroon''' ([[Tsjechisch]]: ''Země Koruny české'', [[Duits]]: ''Böhmische Kronländer'', [[Latijn]]: ''Corona Regni Bohemiae'') bestonden uit een aantal landen die onder de heerschappij van het [[Koninkijk Bohemen]] verenigd waren. Deze unie was meer dan alleen een [[personele unie]] omdat alleen het Koninkrijk Bohemen het recht had om een koning te kiezen. De landen afzondelijke landen hadden wel elk verregaande [[autonomie]].
De '''Landen van de Kroon van St. Wenceslaus''' ([[Tsjechisch]]: ''Země Koruny Svatováclavské''), de '''Landen van de Boheemse Kroon''' ([[Tsjechisch]]: ''Země Koruny české'', [[Duits]]: ''Böhmische Kronländer'', [[Latijn]]: ''Corona Regni Bohemiae'') bestonden uit een aantal landen die onder de heerschappij van het [[Koninkijk Bohemen]] verenigd waren. Deze unie was meer dan alleen een [[personele unie]] omdat alleen het Koninkrijk Bohemen het recht had om een koning te kiezen. De landen afzondelijke landen hadden wel elk verregaande [[autonomie]]. De Landen van de Boheemse Kroon vervulden een met de [[Kreits]] vergelijkebare functie.


==Landen==
==Landen==

Versie van 5 okt 2007 19:42

De Landen van de Kroon van St. Wenceslaus (Tsjechisch: Země Koruny Svatováclavské), de Landen van de Boheemse Kroon (Tsjechisch: Země Koruny české, Duits: Böhmische Kronländer, Latijn: Corona Regni Bohemiae) bestonden uit een aantal landen die onder de heerschappij van het Koninkijk Bohemen verenigd waren. Deze unie was meer dan alleen een personele unie omdat alleen het Koninkrijk Bohemen het recht had om een koning te kiezen. De landen afzondelijke landen hadden wel elk verregaande autonomie. De Landen van de Boheemse Kroon vervulden een met de Kreits vergelijkebare functie.

Landen

Land Hoofdstad Volkeren Bijzonderheden Wapen
Koninkrijk Bohemen Praag Tsjechen, Duitsers Regeringscentrum van de Boheemse Kroon, Keurvorstendom van het HRR
Markgraafschap Moravië Brno Tsjechen, Duitsers
Hertogdom Silezië Wrocław Duitsers, Polen
Opper-Laustiz Bautzen Duitsers, Sorben Verkregen in 1076 van keizer Hendrik IV. In 1620 aan Saksen in leen gegeven, in 1635 aan Saksen afgestaan.
Neder-Laustiz Luckau Duitsers, Sorben Verkregen in 1076 van keizer Hendrik IV. In 1620 aan Saksen in leen gegeven, in 1635 aan Saksen afgestaan.