Esprit-Joseph Blanchard: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Pagina aangemaakt: "'''Joseph Blanchard ''' (ook '''Antoine Blanchard'''), bijgenaamd '''Esprit''' (Pernes-lès-Fontaine, 29 februari 1696 – Versailles, 10 april 1770) was een F...")
 
k
'''Joseph Blanchard ''' (ook '''Antoine Blanchard'''), bijgenaamd '''Esprit''' ([[Pernes-lès-Fontaine]], [[29 februari]] [[1696]] – [[Versailles]], [[10 april]] [[1770]]) was een Frans componist.
 
Op 8-jarige leeftijd trad hij in de voetsporen van [[Campra]] en werd hij lid van het koor van de Saint-Saveur van [[Aix-en-Provence]] en leerling van [[Guillaume Poitevin]].
 
Blanchard dirigeerde de Chapelle voor de laatste maal bij de begrafenis van koningin [[Maria Leszczyńska]] in 1768; zijn functies had hij al overgedragen aan [[Mathieu]], de eerste violist van de Chapelle die hem na zijn dood ook zou opvolgen.
 
Blanchards werk omvat bijna uitsluitend [[grand motet|grands motets]] voor groot koor en orkest voor de Chapelle royale, waarvan hij er een veertigtal schreef. Zijn vroege werk toont, net als bij zijn streekgenoot Campra (beidebeiden afkomstig uit de [[Provence]]), de invloed van Poitevin. In de daaropvolgende werken is de invloed zichtbaar van de nog alom heersende stijl van [[Delalande]], maar Blanchard introduceert wel nieuwe elementen: ([[sonate]]vorm) en instumenten ([[klarinet]]ten en [[hoorn]]s).
 
Blanchard is de musicus die [[Jean-Jacques Rousseau]] in zijn jeugd ontmoet en die hij in zijn ''Confessions'' (Bekentenissen) noemt.
 
 
45.455

bewerkingen

Navigatiemenu