Knock-outsysteem: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
VanWiel (overleg | bijdragen)
k de:
Regel 7: Regel 7:
== Toepassingen ==
== Toepassingen ==


Knock-outsystemen worden onder meer gebruikt bij [[schaken]], bij [[tennis]]sen en bij bekertoernooien in het [[voetbal]] (zoals bijvoorbeeld de [[FA Cup]]). Bij de [[UEFA Champions League|Champions League]] en bij het [[Wereldkampioenschap voetbal]] wordt in de eerste ronde in poules gespeeld, waarna de laatste 16 doorgaan volgens het knock-outsysteem.
Knock-outsystemen worden onder meer gebruikt bij [[schaken]], bij [[tennis]]sen en bij bekertoernooien in het [[voetbal]] (zoals bijvoorbeeld de [[FA Cup]]). Bij de [[UEFA Champions League|Champions League]] en bij het [[Wereldkampioenschap voetbal]] wordt in de eerste ronde in [[poule]]s gespeeld, waarna de laatste 16 doorgaan volgens het knock-outsysteem.


== Verliezersronde ==
== Verliezersronde ==

Versie van 10 okt 2007 09:44

Een knock-outsysteem of systeem met rechtstreekse uitschakeling is een toernooimethode. Hierbij worden alle deelnemers aan een andere deelnemer gekoppeld. De winnaar van de wedstrijd gaat naar de volgende ronde en voor de verliezer is het toernooi over.

De wedstrijd tussen de laatste twee partijen of spelers die over zijn, die tot dan toe dus al hun wedstrijden hebben gewonnen, heet de finale.

Soms spelen de deelnemers ook twee wedstrijden tegen elkaar. Eenmaal op het eigen sportcomplex van iedere deelnemer.

Toepassingen

Knock-outsystemen worden onder meer gebruikt bij schaken, bij tennissen en bij bekertoernooien in het voetbal (zoals bijvoorbeeld de FA Cup). Bij de Champions League en bij het Wereldkampioenschap voetbal wordt in de eerste ronde in poules gespeeld, waarna de laatste 16 doorgaan volgens het knock-outsysteem.

Verliezersronde

In amateurtoernooien wordt ook wel eens een verliezersronde ingesteld. De deelnemers die hun eerste wedstrijd verliezen komen dan in deze verliezersronde, welke vervolgens ook weer volgens een knock-outsysteem gespeeld kan worden, waar een 'verliezerskampioen' uit komt. Zo speelt iedere deelnemer minimaal twee wedstrijden.

Zie ook