Binnenstad (Leeuwarden): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Theo Oppewal (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
- auteur, met dank aan Theo
Regel 1: Regel 1:
{{auteur}}
'''[[Leeuwarden-Binnenstad]]''' is de wijk in [[Leeuwarden (stad)|Leeuwarden]] die bestaat uit het winkelcentrum en het Stationskwartier dat net buiten de oude stadswallen ligt. De binnenstad telt circa 4700 inwoners.
'''[[Leeuwarden-Binnenstad]]''' is de wijk in [[Leeuwarden (stad)|Leeuwarden]] die bestaat uit het winkelcentrum en het Stationskwartier dat net buiten de oude stadswallen ligt. De binnenstad telt circa 4700 inwoners.



Versie van 10 okt 2007 12:36

Leeuwarden-Binnenstad is de wijk in Leeuwarden die bestaat uit het winkelcentrum en het Stationskwartier dat net buiten de oude stadswallen ligt. De binnenstad telt circa 4700 inwoners.

Karakteristieken

De binnenstad wordt gekarakteriseerd door de mengeling van oude en nieuwe bebouwing. Onder de oude gebouwen zijn veel monumenten. Skyline-bepalende gebouwen zijn de kantoorgebouwen Achmeatoren, de een markante koepelgebouw van Friesland Bank en de oude, scheefgezakte Oldehove. De Prinsentuin is het stadspark dat aan de noordzijde van de wijk ligt.

Het uitgaanscentrum is voorzien van een schouwburg, 'De Harmonie', bioscopen, restaurants, cafés en winkels. Prostitutie in Leeuwarden vindt plaats vrijwel in het hartje van het stadscentrum, aan de Weaze.

Qua economisch belang voor Leeuwarden ligt het zwaartepunt op de binnenstad.

Criminaliteit

De Leeuwarder binnenstad kent een hoge onveiligheidsgraad. Er wordt dan ook prefentief gefouilleerd sinds 2004. Ook geldt er een zgn. 'messenverbod' dat zich met name richt op junks en alcoholisten. Alle wapens die in de gemeente zijn ingenomen werden in de binnenstad aangetroffen.

Incidenten Binnenstad 2004 2005 2006
openlijke geweldpleging 12 29 ca . 32
bedreigingen 92 105 ca. 77
straatroven 53 89 ca. 36
mishandeling 266 319 ca. 288
wapenhandel 39 43 ca. 43

Wonen

In de jaren 70 zijn er enkele complexen met goedkope woningen gebouwd. Ook zijn er veel kleine woningen en kamers voor studenten. Daarentegen zijn er rond de eeuwwisseling luxere woningen gerealiseerd met bijv. privéparkeergelegenheid om aanbod te creëren voor de midden- en hoge inkomens.

De gemeente heeft zich gericht op het creëren van een aangenamere leefklimaat waarbij het winkelcentrum nieuw leven moet worden ingeblazen. Ook is er aandacht voor de historische kant van de grachtengordel met herinrichting met nieuwe straatstenen, restauratie van de kades, boomaanplant en stadsbankjes.

Sjabloon:Wijk in Leeuwarden