Constructivisme (filosofie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SAD (overleg | bijdragen)
Het constructivisme vormt o.a. de basis van moderne theorieën en praktijken van het onderwijs. dit lemma mag niet ontbreken!
 
k typo
Regel 1: Regel 1:
Het '''Constructivisme''' ''(ook wel: '''Sociaal-constructivisme''')'' is een [[filosofie | filosofische stroming]] die stelt dat veel (en mischien wel ''alle'') verschijnselen in de [[werkelijkheid]] "[[sociale constructies]]" zijn. Daarmee wordt bedoeld, dat een bepaald verschijnsel slechts ervaren wordt als iets dat werkelijk bestaat en van andere zaken onderscheidbaar is, omdat daarover in de samenleving een (vaak impliciete) afspraak over is gemaakt. Het constructivisme is sterk verwant met de filosofie van het [[sociaal-cognitivisme]], die de grondslag is van de [[sociale psychologie | sociaal-cognitieve psychologie]].
Het '''Constructivisme''' ''(ook wel: '''Sociaal-constructivisme''')'' is een [[filosofie | filosofische stroming]] die stelt dat veel (en misschien wel ''alle'') verschijnselen in de [[werkelijkheid]] "[[sociale constructies]]" zijn. Daarmee wordt bedoeld, dat een bepaald verschijnsel slechts ervaren wordt als iets dat werkelijk bestaat en van andere zaken onderscheidbaar is, omdat daarover in de samenleving een (vaak impliciete) afspraak over is gemaakt. Het constructivisme is sterk verwant met de filosofie van het [[sociaal-cognitivisme]], die de grondslag is van de [[sociale psychologie | sociaal-cognitieve psychologie]].





Versie van 11 okt 2007 17:22

Het Constructivisme (ook wel: Sociaal-constructivisme) is een filosofische stroming die stelt dat veel (en misschien wel alle) verschijnselen in de werkelijkheid "sociale constructies" zijn. Daarmee wordt bedoeld, dat een bepaald verschijnsel slechts ervaren wordt als iets dat werkelijk bestaat en van andere zaken onderscheidbaar is, omdat daarover in de samenleving een (vaak impliciete) afspraak over is gemaakt. Het constructivisme is sterk verwant met de filosofie van het sociaal-cognitivisme, die de grondslag is van de sociaal-cognitieve psychologie.