Charles-Irénée Castel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Vini 175 (overleg | bijdragen)
k +pt
Regel 18: Regel 18:
[[fr:Charles-Irénée Castel de Saint-Pierre]]
[[fr:Charles-Irénée Castel de Saint-Pierre]]
[[en:Charles-Irénée Castel de Saint-Pierre]]
[[en:Charles-Irénée Castel de Saint-Pierre]]
[[pt:Abade de Saint-Pierre]]

Versie van 18 okt 2007 21:11

Charles Irénée Castel, Abbé de St. Pierre (18 februari 1658 - 29 april 1743) was een Franse politiek filosoof. Hij is het meest bekend vanwege zijn geschriften over de vrede, en is een belangrijke figuur in de beginjaren van de Franse Verlichting.

Leven

Abbé de St. Pierre werd geboren in Normandië, en was afkomstig uit een familie van kleine adel. Hij studeerde bij de Jezuïeten, en werd later tot geestelijke gewijd. Als snel doet hij belangrijke contacten op, zoals met Fontenelle, en wordt in 1695 toegelaten tot de Académie Francaise. In 1714 is hij aanwezig in Utrecht bij de vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan de Spaanse successieoorlogen.

Werk

Rond de tijd van de Utrechtse vredesbesprekingen schreef St. Pierre zijn bekendste boek, het Projet pour rendre la paix perpétuelle en Europe dat in 1713 verscheen. St. Pierre verwierp in dit werk een vrede gebaseerd op machtsevenwicht, en beargumenteerde dat vrede in Europa alleen kon worden bereikt als de Europese vorsten en leiders zich zouden verenigen in een groot congres, waarin geschillen op vreedzame wijze zouden moeten worden bijgelegd. Het plan voorzag in een senaat, met een wekelijks roulerende voorzitter. Wanneer een conflict tussen staten dreigde moest een commissie afkomstig uit deze senaat bemiddelen. Wanneer deze verzoeningspoging niets opleverde, zou de senaat functioneren als internationaal arbitragehof dat bindende uitspraken moest doen. Als een staat de uitspraak van dit arbitragehof niet zou nakomen, dan werd hem de oorlog verklaard, waarvan deze staat de kosten moest betalen.

St. Pierre besefte dat realisering van zijn plan veel tijd zou vergen. Een internationaal arbitragehof kwam uiteindelijk pas tot stand bij de eerste Haagse vredesconferentie in 1899. Het plan van de St. Pierre wordt wel gezien als eerste initiatief tot dit internationaal hof.

In 1718 verscheen La Polysynodie ou la pluralité des conseils, waarin St. Pierre kritiek uitte op de despotistische regeerwijze van Lodewijk XIV.

Hoewel St. Pierre in zijn eigen dagen een bekend schrijver was, dankt hij zijn huidige reputatie aan Jean-Jacques Rousseau, die in 1754 een Extrait du Projet de Paix Perpétuelle schrijft, en in 1756 een commentaar op St. Pierre uitbrengt, Jugement du Projet de paix perpétuelle de Monsieur l'Abbé de Saint-Pierre. Zijn ideeën werden daarna gebruikt door onder anderen Emer de Vattel en Kant.