Alter Real: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Rei-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ro:Alter-Real
Ivory (overleg | bijdragen)
lf schoft, pov anders
Regel 1: Regel 1:
De '''Altér real''' is een paardenras uit [[Portugal]].
De '''Altér real''' is een paardenras uit [[Portugal]].


Het woord "real" betekent [[koninklijk]] in het Portugees.
Het woord "real" betekent "[[Koning (titel)|koninklijk]]" in het Portugees.


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
In [[1747]] werd de Alter Real gefokt door de koninklijke familie, de Braganza's; deze importeerden [[merries]] uit [[Spanje]] om een stoeterij op te richten in Alter do Chao, vandaar de rasnaam.
In [[1747]] werd de Alter Real gefokt door de koninklijke familie, de Braganza's; deze importeerden [[merries]] uit [[Spanje]] om een stoeterij op te richten in Alter do Chao, vandaar de rasnaam.
De populariteit nam in de [[18e eeuw]] enorm toe vanwege zijn talent als [[rijpaard]]. Dit werd in de [[Napoleonistische]] tijd bedorven door inbreng van [[Engels Volbloed]], [[Arabische Volbloed]], [[Normandiër]] en [[Hannoveraan]]. Uiteindelijk is de [[Andalusiër]] ingebracht om de Alter Real weer terug te brengen naar zijn oorsprong. In het begin van de [[20e eeuw]] kwam er opnieuw een inzinking met het einde van de Portugese [[monarchie]]. Dankzij de inzet van Ruy d'Andrade is dit ras behouden gebleven.
De populariteit nam in de [[18e eeuw]] enorm toe vanwege zijn talent als [[rijpaard]]. Dit werd in de [[Napoleonistische]] tijd bedorven door inbreng van [[Engels Volbloed]], [[Arabische Volbloed]], [[Normandiër]] en [[Hannoveraan]]. Uiteindelijk is de [[Andalusiër]] ingebracht om de Altér real weer terug te brengen naar zijn oorsprong. In het begin van de [[20e eeuw]] kwam er opnieuw een inzinking met het einde van de Portugese [[monarchie]]. Dankzij de inzet van Ruy d'Andrade is dit ras behouden gebleven.


== Raskenmerken ==
== Raskenmerken ==
De Altér real is een intelligent en leergierig [[paard]] dat in handen van ervaren paardenmensen hoort te zijn.
De Altér real is een intelligent en leergierig [[paard]] dat zich in handen van ervaren paardenmensen goed kan ontwikkelen.


Zijn hoofd is middelgroot met een brede kaak en een rechte of licht convexe neuslijn. Het lichaam heeft een korte, gespierde hals die goed gewelfd is. Ook de [[schoft]] moet goed ontwikkeld zijn. De Altér Real heeft een compacte bouw met een korte brede rug en gespierde achterhand met een goed aangezette staart. De schouders zijn schuin de benen zijn hard, met slanke, droge pijpen en koten.
Zijn hoofd is middelgroot met een brede kaak en een rechte of licht convexe neuslijn. Het lichaam heeft een korte, gespierde hals die goed gewelfd is. Ook de [[schofthoogte|schoft]] moet goed ontwikkeld zijn. De Altér Real heeft een compacte bouw met een korte brede rug en gespierde achterhand met een goed aangezette staart. De schouders zijn schuin de benen zijn hard, met slanke, droge pijpen en koten.
In zijn beweging toont dit ras zeer veel actie, de gangen zijn verzameld en precies.
In zijn beweging toont dit ras zeer veel actie, de gangen zijn verzameld en precies.



Versie van 18 okt 2007 23:15

De Altér real is een paardenras uit Portugal.

Het woord "real" betekent "koninklijk" in het Portugees.

Geschiedenis

In 1747 werd de Alter Real gefokt door de koninklijke familie, de Braganza's; deze importeerden merries uit Spanje om een stoeterij op te richten in Alter do Chao, vandaar de rasnaam. De populariteit nam in de 18e eeuw enorm toe vanwege zijn talent als rijpaard. Dit werd in de Napoleonistische tijd bedorven door inbreng van Engels Volbloed, Arabische Volbloed, Normandiër en Hannoveraan. Uiteindelijk is de Andalusiër ingebracht om de Altér real weer terug te brengen naar zijn oorsprong. In het begin van de 20e eeuw kwam er opnieuw een inzinking met het einde van de Portugese monarchie. Dankzij de inzet van Ruy d'Andrade is dit ras behouden gebleven.

Raskenmerken

De Altér real is een intelligent en leergierig paard dat zich in handen van ervaren paardenmensen goed kan ontwikkelen.

Zijn hoofd is middelgroot met een brede kaak en een rechte of licht convexe neuslijn. Het lichaam heeft een korte, gespierde hals die goed gewelfd is. Ook de schoft moet goed ontwikkeld zijn. De Altér Real heeft een compacte bouw met een korte brede rug en gespierde achterhand met een goed aangezette staart. De schouders zijn schuin de benen zijn hard, met slanke, droge pijpen en koten. In zijn beweging toont dit ras zeer veel actie, de gangen zijn verzameld en precies.

Stokmaat: 1,55 - 1,62 m

Kleur: Het ras komt meestal voor in roodbruin, maar ook grijs, donkerbruin, en voskleurig.

Gebruik

Het wordt zowel als rijpaard en als koetspaard gebruikt.