Agentschap: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
JeroenvanVeen (overleg | bijdragen)
Doorverwijs link edit. met AWB
Johan N (overleg | bijdragen)
+ ANB
Regel 25: Regel 25:


===Vlaanderen===
===Vlaanderen===
* [[Agentschap voor Natuur en Bos]]
* [[BLOSO]]
* [[BLOSO]]
* [[Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn|De Lijn]]
* [[Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn|De Lijn]]

Versie van 28 okt 2007 15:24

Een agentschap is in zijn algemeenheid een zelfstandig onderdeel van een ministerie dat een eigen beheer voert. Een agentschap heeft een eigen directie, een eigen begroting en een eigen financiële administratie die los staan van de begrotingsadministratie van het ministerie waartoe het behoort. De minister is de hoogste baas en de ministeriële verantwoordelijkheid geldt onverminderd voor een agentschap. Een agentschap heeft doorgaans een ondersteunende of uitvoerende taak.

In Vlaanderen

In het kader van de hervorming voor BBB ("Beter Bestuurlijk Beleid"), werden begin 2006 de structuur en de bevoegdheden van de agentschappen die afhangen van de Vlaamse regering grondig herschikt. Ook kregen zij meer (financiële) verantwoordelijkheid, en werd er een "manager" aangezocht voor de dagelijkse leiding, in plaats van een "ambtenaar".

IVA is een Intern Verzelfstandigd Agentschap. Er bestaan twee soorten IVA's: IVA's zonder rechtspersoonlijkheid en IVA's mét rechtspersoonlijkheid.

EVA is een Extern Verzelfstandigd Agentschap. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen (1) privaatrechtelijk vormgegeven EVA's en (2) publiekrechtelijk vormgegeven EVA's

In Nederland

Meer in het bijzonder verwijst "Het Agentschap" naar een onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Financiën, gevestigd in Amsterdam, dat voor de staat transacties uitvoert op de geld- en kapitaalmarkt en de staatsschuld beheert. Met ingang van 1 januari 2006 is Rijkswaterstaat omgevormd naar een (uitvoerend) agentschap.

Agentschappen in de Wikipedia

Nederland

Vlaanderen

Benelux

Europese Unie

Externe links