Boek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wobuzowatsj (overleg | bijdragen) op 2 nov 2007 om 00:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een boek is een informatiedrager die bedoeld is om door een mens zonder hulpmiddelen (met uitzondering van eventueel een bril, contactlenzen of een loep) te kunnen worden gelezen of voorgelezen. Het bestaat meestal uit gebonden pagina's papier, waarop informatie wordt weergegeven door middel van kleurverschillen. In de meest voorkomende vorm zijn dit letters met zwarte inkt gedrukt op wit papier. Er is omgevingslicht nodig om een boek te kunnen lezen.

Het woord boek is vermoedelijk afkomstig van het Germaanse woord voor beuk. De omslagen van de eerste boeken werden namelijk gemaakt van een rechthoekig stuk (beuken-)hout.

Oude boeken

Indeling

Boeken kunnen globaal worden ingedeeld in de volgende categorieën:

  • fictie: de lezer laat zich amuseren, vormen of verrijken door de fantasie van de auteur
  • non-fictie of informatief boek: het doel is om informatie van de auteur over te dragen aan de lezers.

Constructie en inhoud

Een boek is opgebouwd uit katernen en een boekband. Katernen bestaan uit een of meerdere malen gevouwen vellen bedrukt papier (enkel- of dubbelzijdig) die in een bepaalde volgorde in elkaar worden geschoven of op elkaar worden gelegd. De manier van vouwen en het samenstellen van de katernen bepalen beiden de toe te passen nummering van de te onderscheiden bladzijden op het katern. Na het op maat snijden worden de katernen samengesteld tot het boekblok: bijvoorbeeld aan elkaar genaaid (gebrocheerd) en/of gelijmd (gelumbeckt) in de boekband met of zonder schutbladen. Bij genaaide katernen dienen de schutbladen om de boekband aan het boekblok te verlijmen. Gelijmde boeken (bijvoorbeeld stripalbums) kennen geen schutbladen omdat hun functie niet nodig is. Het boekblok is de kern van het boek. De boekband bestaat, geheel of gedeeltelijk, uit een voorplat, een achterplat en een rug. Omdat boekblok en boekband separaat worden vervaardigd, kunnen bij meerdere, verschillende oplages foutieve samenbindingen optreden: oude boekblokken in nieuwe, gewijzigde boekbanden en omgekeerd. Sommige boeken hebben een wikkel, een manier om de aandacht te trekken. Een boek bevat een voorwerk, een hoofdgedeelte en een nawerk. Het voorwerk bevat vaak een Franse- en titelpagina (Frans is een verbastering van 'voordehandse'), een copyrightpagina (de verso-zijde van de titelpagina), een voorwoord en een inhoudsopgave. Het hoofdgedeelte bevat de hoofdstukken, meestal vele pagina's inhoud en soms illustraties en/of foto's. Het nagedeelte bevat het colofon. Het uiterlijk wordt verder bepaald door de gebruikte drukletters, de bladspiegel, de tekstindeling, de papiersoort, het formaat en de vorm van het boek.

Soorten boeken

Er bestaan verschillende soorten boeken, zoals het literaire boek, het (ouderwetse) prentenboek, het fotoboek en het pocketboek (zie onder). Elk boek wordt in een bepaalde categorie ingedeeld, zoals sciencefiction, roman, poëzie of detective, en voorzien van een ISB-Nummer, een universeel administratienummer. Ook worden de schrijver(s), de uitgever, de eventuele vertaler en oorspronkelijke titel, de verschillende drukken en andere bijzonderheden over het boek vermeld, meestal voorin. Soms heeft een boek een proloog (voorwoord) nodig en/of een (inleiding). Sommige boeken hebben een epiloog (nawoord).

Een brochure is een boekje, veelal van geringe omvang. Een brochure bestaat uit meerdere vellen gevouwen papier, die in de rug bijeengehouden worden door b.v. nietjes. Het aantal pagina's is altijd een veelvoud van vier.

Pocketboek

Een genaaid of gebonden boek is duurder, maar ook veel duurzamer dan zijn goedkope vorm, het pocketboek, kortweg de pocket. De rug van een pocket is gelijmd; de kaft is een papieren omslag met een plastic laagje en de bladzijden zijn meestal van een mindere papierkwaliteit.

Het e-boek

Een variant op het boek is het e-boek, dat gedownload kan worden of op cd-rom staat. Het is te gebruiken door vanaf scherm te lezen of uit te printen. Ook zijn inmiddels speciale eBook-readers ontwikkeld, speciale apparatuur waarmee ebooks gelezen kunnen worden. De laatste twee jaar kunnen ebooks ook gelezen worden op handhelds als Palm, Pocket PC en Smartphones. Verwacht wordt dat ebooks in de nabije toekomst een stormachtige ontwikkeling zullen maken bij de introductie van elektronisch papier (e-paper). Verwacht wordt dat in eerste instantie de educatieve en wetenschappelijke uitgevers meer en meer in het ebook formaat zullen publiceren en dat later de algemene uitgevers zullen volgen.

Leerboeken

Een leerboek of studieboek is een boek waar men iets uit kan leren. Vaak gebruikt in lesmethoden op een basisschool of voortgezet onderwijs of universiteit. Ook een informatief boek is een soort leerboek.

Productie, distributie en verkoop

Een boek wordt gedrukt door een drukker en uitgegeven door een uitgever en gebonden door een boekbinder. Een distributeur verzorgt meestal de logistiek van de verspreiding naar boekhandels en andere verkooppunten. Bij distributie en verkoop zijn boekdata van belang om het individuele boek vindbaar te maken te midden van de miljoenen leverbare boektitels.

Bij het produceren van boeken zijn behalve auteur, uitgever en drukker onder meer grafische vormgevers, illustratoren, boekbandontwerpers, fotografen, redacteuren en correctoren betrokken, al naar gelang de uitgave vereist.

Een zeer bekende 'markt' voor nieuwe boeken, waar uitgevers uit de hele wereld elkaars uitgaven kunnen bekijken en titels ter vertaling kunnen kopen is de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse.

Delen van boekoplagen die niet of niet snel genoeg verkocht zijn, gaan veelal in de wederverkoop. Er zijn boekenmarkten en boekenwinkels speciaal voor tweedehandsboeken; de grootste en bekendste daarvan is De Slegte.

Oorsprong en ontwikkeling van het boek

Het Griekse woord biblia (boeken) is het meervoud van biblion dat oorspronkelijk 'papyrusje' betekende, het materiaal waarop in de oudheid meestal werd geschreven, en later werd gebruikt als aanduiding van papier, geschrift, boek(rol). Voor de huidige boekvorm met pagina's, de codex, werd uitgevonden, bestond geschreven informatieoverdracht al in de vorm van inbeiteling op steen, boekrollen van papyrus of perkament, kleitabletten, stukken bot, leren vellen en dergelijke. Korte notities die niet bewaard hoefden te blijven, werden meestal op potscherven geschreven.

Romeinen

De Romeinen schreven hun notities op wastafeltjes. Zo'n wastafel bestond uit een plankje met een klein opstaand randje waarin bijenwas was aangebracht. Met een stift (een stylus) kraste men dan de boodschap in de was. Als de boodschap niet meer actueel was, streek men de was weer glad en kon het wastafeltje opnieuw gebruikt worden. Voor langere boodschappen gebruikte men meerdere wastafeltjes. Als die vervolgens met een (leren) scharniertje met elkaar verbonden werden, ontstond er een soort boekvorm. Het boek zoals wij dat kennen is zodoende waarschijnlijk een Romeinse uitvinding.

Middeleeuwen

Om versleten boeken te vervangen of meer exemplaren te maken, werden de manuscripten met de hand en een rietpen of ganzenveer overgeschreven (gekopieerd), in de Middeleeuwen meestal door monniken in kloosters. Daar had men bij de kloosterbibliotheek meestal een speciale schrijfruimte, het scriptorium. Daar konden de monniken er zo lang over doen als nodig was om een boek netjes over te schrijven; bovendien paste men vaak kalligrafie toe en allerlei versieringen en illustraties. Het woord 'monnikenwerk' heeft daarom de betekenis gekregen van langdurig en nauwkeurig werk.

Uitvinding boekdrukkunst

De uitvinding van het drukken met losse letters op papier maakte vanaf halverwege de 15e eeuw de ontwikkeling van de mechanische boekdrukkunst mogelijk. Mogelijk bestond die kunst in het Verre Oosten, Midden-Amerika en het Midden-Oosten al eerder en is die als het ware steeds opnieuw uitgevonden. In 1442 werd het allereerste met losse letters gedrukte boek uitgegeven. Het eerste boekwerk dat in oplage gedrukt werd was de Gutenbergbijbel. Daarna kwam de massaproductie van boeken snel op gang. Het drukken met losse letters werd later vervangen door allerlei andere en snellere druktechnieken zoals de rotatiedruk waarbij de drukplaat cilindervormig is. Deze drukcilinder wordt om een rol bevestigd en in een drukmachine geplaatst waar via verschillende andere rollen een rol papier door wordt gevoerd. Hierdoor kan in een continu proces zeer snel gedrukt worden.

Tweede helft 19e eeuw en 20e eeuw

In de 19e & 20e eeuw kwamen steeds meer middelen ter beschikking voor de uitgave van het geschreven woord in boekvorm door de uitvinding van achtereenvolgens de schrijfmachine, de stencilmachine, de kopieermachine en de pc met printer.

Spreekwoorden en gezegdes

  • Hij is een open boek - zijn innerlijk is duidelijk te lezen
  • Een boekje opendoen over iets of iemand - verborgen informatie naar buiten brengen over een persoon of situatie

Diversen

  • Het Boek is de titel van een Nederlandse en internationale (The Book) bijbelvertaling.
  • Metafoor: "Mijn vrouw, dat is een mooi boek, maar ik heb het al uit." (cabaretier Wim Sonneveld)

Literatuur

  • Krimpen, Huub van, "Boek, over het maken van boeken", Veenendaal, Gaade Uitgevers, 1986, 552 p., (ISBN 90-6017-5212geb.)
  • Lernout, Geert, Een beknopte geschiedenis van het boek, Antwerpen, Meulenhoff/Manteau, 2004, 352 p., (ISBN 90-5990-004-9).
  • Manguel, Alberto, Een geschiedenis van het lezen, Amsterdam, Ambo/Anthos, 1999, 416 p.,ISBN 9026315651 (vertaling van "A History of Reading", 1996).

Zie ook

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Books op Wikimedia Commons.