Blokland (Montfoort)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JFD~nlwiki (overleg | bijdragen) op 7 nov 2007 om 20:05.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Blokland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Sjabloon:Utrecht
Gemeente Montfoort
Coördinaten 52°2'10"NB, 4°57'40"OL
Overig
Belangrijke verkeersaders N204
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Bloklandse Dijk.

Blokland is een buurtschap in de Nederlandse gemeente Montfoort in de provincie Utrecht. Blokland wordt in 1261 voor het eerst genoemd in de archieven van Montfoort. Het land rondom Montfoort werd laat in de vroege Middeleeuwen ontgonnen door zogenaamde copers. Deze copers ontgonnen het land, zogenaamde copen, volgens vaste maten. Als er tussen twee copen een gebied overbleef waarop de vaste maten niet konden worden toegepast, werd het gesloten oftewel beloken genoemd. Dit is later verbasterd tot Blokland. Het bleef als restgebied over tussen de copen Willeskop en Benschop. Een ander voorbeeld van een dergelijke restontginning is Cabauw.

De Bloklandse Dijk vormt de achterkade van de ontginningsgebieden Willeskop en Heeswijk. Deze dijk loopt parallel met de ontginningsbasis van Willeskop: de Hollandse IJssel.

Langs een gedeelte van de Bloklandse Dijk bevindt zich het natuurgebied Willeskop.

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)

Sjabloon:Gemeente Montfoort