Conclaaf van 1978 (augustus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.165.87.109 (overleg) op 20 apr 2005 om 09:29.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het Conclaaf van augustus 1978 werd gehouden na het overlijden van Paus Paulus VI. Het begon op de 25 augustus en werd een dag later afgesloten met de verkiezing van kardinaal Albino Luciani.

Bestand:Popejohnpaul I.jpg
Albino Luciani werd gekozen tot Paus en nam de naam Johannes Paulus I aan

Albino Luciani werd, naar verluidt al na de vierde stemronde gekozen. Hij was evenwel allerminst als papabile het conclaaf binnen gegaan. Dat waren wel de "conservatieve" aartsbisschop van Genua, Guiseppe Siri en de heel wat "liberaler" aartsbisschop van Florence, Giovanni Benelli. Ook de Milanese aartsbisschop Sergio Pignedoli, gooide vooraf hoge ogen.

Verschillende auteurs hebben er zich aan gewaagd veronderstellingen naar voren te brengen aangaande een mogelijke reconstructie van dit conclaaf. Zo schreef de Engelse thriller auteur David Yalopp een boek over de plotselinge dood van Joahnnes Paulus I, onder de omineuze titel God's wil of maffia. Deze beweringen moeten uiteraard met de nodige scepsis beoordeeld worden aangezien de stemmingen tijdens conclaven strikt geheim zijn.

Dit conclaaf speelt ook een belangrijke rol in het verhaal van Francis Ford Coppola's derde deel van de film The Godfather.