Baptisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 62.59.169.235 (overleg) op 27 feb 2005 om 23:27. (+ Categorie:Christendom)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Baptisme is een stroming binnen het christendom die gelooft dat iemand pas behoort te worden gedoopt, nadat hij of zij tot geloof in Christus als Verlosser is gekomen en de belijdenis daarvan persoonlijk heeft aangenomen. De doop geschiedt door volledige onderdompeling in water. De vorm van dopen waarbij zuigelingen worden besprenkeld met water (de kinderdoop) wordt verworpen, omdat baby's nog niet bewust geloven.

Het woord baptist komt van het Griekse woord voor dopen (onderdompelen).

Vooral in de Engelstalige wereld heeft deze stroming erg veel aanhang. Charles Haddon Spurgeon was een bekend baptistisch prediker. Er zijn binnen het baptisme ook weer allerlei stromingen die variëren van vrijzinnig tot orthodox. In de USA is het baptisme de snelst groeiende stroming binnen de christelijke kerken. De Southern Baptists zijn bekend om hun orthodoxie en hun omvang.

In Nederland is een groot aantal baptistengemeenten aangesloten bij de Unie van Baptistengemeenten in Nederland. Gemeenten die niet zijn aangesloten bij de Unie noemt men Onafhankelijke of Vrije Baptistengemeenten. Overigens werkt een aantal Vrije Baptistengemeenten samen in de Broederschap van Baptistengemeenten in Nederland (BBN). Ook zijn er Zevendedagsbaptisten die de eredienst niet op zondag houden en de rustdag niet op zondag vieren, maar op sabbat (zaterdag). Men baseert dit op het oudtestamentische vierde gebod, waarin gesproken wordt van de rustdag als zevende dag van de week.

Externe links