Christoffel van Dijck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 7 jun 2008 om 15:46. (begin '''Christoffel van Dijck''' (Dexheim bij Frankfurt, Duitsland, 1605 - Amsterdam 1669) was een Nederlandse drukker,)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Christoffel van Dijck (Dexheim bij Frankfurt, Duitsland, 1605 - Amsterdam 1669) was een Nederlandse drukker, lettergieter, stempelsnijder en ontwerper van lettertypes. Hij werkte voor de uitgeverij Elsevier. Daarnaast ontwierp hij een Hebreeuws lettertype voor de Hebreeuwse bijbel van de rabbi en lettergieter Immanuel 'Ati'as/Joseph Athias. Dit type werd bekend onder de naam Otiyot Amsterdam ("Letters uit Amsterdam").

Zijn lettertypen werden gekopieerd door verscheidene drukkers en ontwerpers onder meer Théophile Beaudoire in de 19e eeuw. Van Dijcks werk leeft voort in hedendaagse fonts Christoffel van Dijck en DTL-Elsevir.

Leven

Mogelijk kwam hij kort voor 1640 naar Amsterdam om als leerling-gezel bij een goudsmit te werken. Later had hij van 1647 tot 1649 een lettergieterij aan de Bloemgracht in Amsterdam tot hij failliet ging. Na 1650 ging het beter. In 1652 kreeg hij een erfenis van zijn ouders en zijn zaken schijnen in de jaren 1650 en 1660 te floreren. Na zijn overlijden in 1669 overleefde zijn zoon Abraham, eveneens lettergieter hem drie jaar.

Nagelaten materiaal

In april 1673 verscheen de aankondiging voor de veiling van zijn inboedel in de krant. Het meeste materiaal werd gekocht door de uitgever Daniël Elsevier, die in 1681 overleed.

De meeste van zijn loden letters, matrijzen en stempels gingen verloren. In 1681 wilde de weduwe van Daniel Elsevier de gieterij van de familie verkopen: in de overgeleverde veilingsbrochure staat een indrukwekkende lijst van Van Dijcks materiaal. Maar de verkoop schijnt niet door te zijn gegaan omdat de weduwe zelf snel overleed. Van Dijcks materiaal kwam in handen van Joseph Athias en Jan Bus.

Na Athias' dood kwam het materiaal via een zekere Schipper en Jan Roman in 1767 in handen van de Haagse drukkersfamilie Enschedé en de gebroeders Ploss van Amstel, die hun deel weer aan de Enschedé's verkochten. Veel van Van Dijck materiaal werd aan het eind van de 18e eeuw opgeruimd. Slechts een cursief van 16 punten is over in de verzameling Enschedé.

Moderne lettertypes met zijn naam

Jan van Krimpen (1892-1958) ontwierp in 1937, die voor Enschedé werkte, ontwierp een Van Dijck lettertype voor de Engelse Monotype Corporation.

In 1992 verleende de Dutch Type Library de typograaf Gerard Daniëls de opdracht om op basis van het werk van Christoffel van Dijck een nieuwe fontfamilie te ontwerpen. Zo ontstond DTL Elzevir. De aanduiding Augustijn Romeyn komt van de weduwe van Daniël Elsevier. DTL Elzevir geeft net als de originele types van Christoffel van Dijcks, een kompakt en evenwichtig beeld en is daardoor zeer geschikt voor boeken.

Externe link

Literatuur

Middendorp, Jan: Dutch Type, Oio Publishers, Rotterdam 2004