Bartel Leendert van der Waerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hansmuller (overleg | bijdragen) op 26 okt 2008 om 16:24. (Nieuw artikel '''Bartel Leendert van der Waerden''' (Amsterdam, 2 februari 1903 –[[Zürich] 12 januari 1996) was een Nederlands wiskundige. van Engelse wiki)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Bartel Leendert van der Waerden (Amsterdam, 2 februari 1903Zürich 12 januari 1996) was een Nederlands wiskundige.

Loopbaan

Van der Waerden studeerde wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Göttingen van 1919 tot 1926. Hij werd sterk beïnvloed door Emmy Noether in Göttingen. Amsterdam verleende hem de doctorstitel voor zijn proefschrift over algebraische meetkunde, met promotor Hendrik de Vries. Göttingen verleende hem de Habilitation in 1928.

Op zijn 27ste publiceerde Van der Waerden zijn Algebra, een invloedrijke verhandeling in twee delen over abstracte algebra, dat nog steeds geciteerd wordt en mogelijk het eerste boek was dat de abstracte algebra als een geheel behandelde. Het bracht veel onderzoek systematisch bij elkaar van Emmy Noether, David Hilbert, Richard Dedekind en Emil Artin. Het jaar daarop werd Van der Waerden aangesteld als hoogleraar aan de Universiteit van Leipzig.

Tijdens het Derde Rijk was het moeilijk om als buitenlandse hoogleraar te functioneren, maar Van der Waerden gaf zijn Nederlanderschap niet op. Hij was hoogleraar en vakgroepsvoorzitter aan de Universiteit van Amsterdam in de jaren 19481951 en verhuisde daarna naar Universiteit van Zürich, waar hij bleef en meer dan 40 promovendi begeleidde.

Werk

Van der Waerden wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn werk in de abstracte algebra, maar hij publiceerde ook over algebraische meetkunde, topologie, getaltheorie, meetkunde, combinatoriek, analyse, kansrekening, statistiek en kwantummechanica (hij was een collega van Werner Heisenberg geweest in Leipzig). Later werkte hij aan de geschiedenis van de wiskunde en wetenschapsgeschiedenis in het algemeen, onder meer Ontwakende wetenschap (1950), in het Engels vertaald als Science Awakening (1954), verder Geometry and Algebra in Ancient Civilizations (1983) en A History of Algebra (1985).

Publicaties

Wiskunde

Wetenschapsgeschiedenis

Zie ook

Secondaire literatuur

  • Schlote, K.-H., 2005, "Moderne Algebra" in Ivor Grattan-Guinness, ed., Landmark Writings in Western Mathematics. Elsevier: 901-16.
  • Rüdiger Thiele Van der Waerdens Leipziger Jahre, 1931-1945, Mitteilungen der DMV Bd. 12, 2004, Nr.1, S. 8-20

Externe links