Camperduin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jvhertum (overleg | bijdragen) op 8 dec 2009 om 16:42. (→‎Trivia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Camperduin
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Bergen
Coördinaten 52°43'30,00"NB, 4°39'5,00"OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De toegangsweg naar het strand van Camperduin

Camperduin is een woonplaats gelegen in de gemeente Bergen in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Camperduin ligt aan het strand, precies op de scheiding van de Hondsbossche Zeewering en de duinen. Camperduin is een binnendijks gebied. Vroeger diende de slaperdijk – die Camperduin van Groet scheidt – als reservedijk. Momenteel doet de slaperdijk geen dienst meer.

Geschiedenis

De plaats komt in de 10e eeuw al voor als Campthorpa. Latere benamingen zijn Camp (1639) en Camper Duyn (1745). De eerste plaatsnaam zou duiden op een dochternederzetting ('thorpa'). Gedacht wordt aan een tweede nederzetting van het klooster van Egmond, de Sint-Adelbertabdij. Daarom wordt ook gedacht dat 'camp' afgeleid zou zijn van het Latijnse woord campus, dat 'veld' betekent. De plaatsnaam zou dan dus betekenen: dochternederzetting bij een veld.

Later werd het een zelfstandig dorp.

Bij de St. Elisabethsvloed van 1421 werden de duinen tussen Camperduin en Petten weggeslagen. Na de storm werd er tussen de twee plaatsen een dijk aangelegd, de Hondsbossche Zeewering.

Op 11 oktober 1797 vond 18 mijl voor de kust de Zeeslag bij Kamperduin plaats tussen de Britse en de Bataafse vloot. Eén van de schepen die daaraan heeft deelgenomen, 's Lands schip van Oorlog 'Delft', wordt herbouwd op Scheepswerf De Delft in Rotterdam-Delfshaven. Na de zeeslag zonk de 'Delft' door de tijdens het treffen opgelopen averij voor de kust van Scheveningen. Met een lengte van 63 meter wordt het linieschip 'De Delft' één van de grootste replica's ter wereld.

Toerisme

In het naburige Hargen aan Zee wordt jaarlijks het Hargen aan Sail festival gehouden.

Natuur

Vlak langs de dijk ligt het vogelreservaat De Putten. Dit gebied, met een oppervlakte van 20 hectare, is een geliefde broed- en overnachtingsplaats voor verschillende vogelsoorten. Om die reden is het gebied dan ook niet vrij toegankelijk. In het domein liggen ondiepe vijvertjes, die zijn ontstaan door het afgraven van grond ten behoeve van herstellingen aan de Hondsbossche Zeewering.

Varia

Camperdown is een stadje in Australië en dankt zijn naam aan de Zeeslag bij Camperduin. De naam werd gegeven door William Bligh, officier in de Engelse zeemacht, die een grondgebied van 240 acres (1 km²) kreeg en hier het Australische dorpje op stichtte.

Externe link

Sjabloon:Navigatie gemeente Bergen (NH)