Abeltjeshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gouwenaar (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2010 om 23:53. (correctie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Abeltjeshuis
Streek in Nederland Vlag van Nederland
Abeltjeshuis (Groningen)
Abeltjeshuis
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Westerwolde Westerwolde
Coördinaten 53° 1′ NB, 7° 13′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Abeltjeshuis is een streek in de gemeente Vlagtwedde in de provincie Groningen in Nederland.

Het ligt aan de grens met Duitsland ten oosten van Bourtange.

Abeltjes Huis was de naam van een eeuwenoude boerderij annex herberg. Deze deed in vroegere tijden dienst als rust- en overnachtingsplek voor reizigers die van en naar het Duitse achterland Westfalen trokken. De oude heirweg van Groningen naar Münster passeerde hier de grens.

Historie

Na de inval van de Franse troepen in 1795 werd ook de vesting Bourtange door hen veroverd. Ter verdediging werd ten oosten van Bourtange een linie aangelegd met diverse verdedigingswerken. Een lastig punt in deze verdedigingszone vormde het Abeltjeshuis. Om strategische redenen werd de verdedigingslinie ten oosten van Abeltjehuis aangelegd. Na de opheffing van de vesting Bourtange verloor de verdedigingslinie haar functie. De stichting Het Groninger Landschap wist het gebied in 1936 te verwerven. Diverse onderdelen van de verdedigingslinie zijn nog goed in het landschap te herkennen: de 637 meter lange liniedijk en de plaatsen waar de bastions, de redans en de redoute Bakoven hebben gelegen.[1]

Paarden op de oude verdedigingslinie bij Abeltjeshuis nabij Bourtange

[bron?] Sjabloon:Navigatie gemeente Vlagtwedde

  1. Informatie van de Stichting Vesting Bourtange