Drempt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Michiel1972 (overleg | bijdragen) op 26 apr 2010 om 22:31. (NE)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Drempt
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Drempt (Gelderland)
Drempt
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Bronckhorst
Coördinaten 52° 0′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Inwoners
(2010)
Voordrempt: 1300
Achterdrempt:320
Verspreide huizen: 440
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Drempt is een plaats in de Gelderse gemeente Bronckhorst (voormalige gemeente Hummelo en Keppel) bestaande uit de dorpskernen Voor-Drempt en Achter-Drempt. De beide kernen liggen in een agrarisch gebied in de Achterhoek. Voor-Drempt telt ongeveer 1300 inwoners en Achter-Drempt telt ongeveer 320 inwoners.

Voor-Drempt

Over Voor-Drempt weten we eingelijk niet echt zo veel. Voor-Drempt is ontstaan uit een kerk en een school. Langs de Rijksweg ligt het dorpje met ongeveer 1300 inwoners. In Voor-Drempt heb je openbare voorzieningen zoals, De openbare Basisschool de Gildeschool, De Hengelsportreus, Het Dorpshuis.

Achter-Drempt

Achter-Drempt is ontstaan uit een kerk en een school. Langs de Zomerweg is een lint ontstaan van boerderijen en arbeiderswoningen. De Rooms-Katholieke Kerk vormt vanwege zijn massa een markant element tussen de relatief kleinschalige bebouwing. Het is een relatief jong dorp dat vanwege de bescherming van het omliggende landschap niet verder zal groeien.

Bij Achter-Drempt gaat de terrasrug geleidelijk over in het bouwland van het essenlandschap. De gronden rondom de bebouwde kom zijn vooral in gebruik als bouwland.

Het grootste deel van de bevolking werkt in een van de naburige steden en in de agrarische sector. De plaatselijke voetbalvereniging Drempt Vooruit (na de fusie met H&K uit het naburige Keppel in 2003 HC'03 genoemd) is ooit uitgekomen in de 1e klasse van de zondagamateurs van de KNVB. De vereniging heeft de sportcomplexen 't Doornslag en sportpark Hoog Keppel als thuisbasis. Verder zijn er nog beperkte voorzieningen als de Rooms-Katholieke Willibrordusschool, en enkele kleine middenstanders.

In Achter-Drempt wordt ook elk jaar de jaarlijkse twee daagse Dremptse Kermis gehouden.

Openbare voorzieningen

Drempt heeft een aantal openbare voorzieningen, zoals de scholen: De Openbare basisschool De Gildeschool(in Voor-Drempt) en de Rooms-Katholieke Willibrordusschool(in Achter-Drempt).

Geboren in Drempt

Zie ook