Berkenwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gouwenaar (overleg | bijdragen) op 27 apr 2010 om 16:39. (deels niet-encyclopedische toevoeging "waar in het mogelijk is om van natuur te genieten" en deels toekomstvoorspelling - wikipedia is een encyclopedie en geen glazen bol)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Berkenwoude
dorp in Nederland Vlag van Nederland
Berkenwoude (Zuid-Holland)
Berkenwoude
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Krimpenerwaard Krimpenerwaard
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 43′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1510
Foto's

De Nederlands Hervormde Kerk van Berkenwoude
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Berkenwoude is een dorp in de gemeente Bergambacht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1510 inwoners (2004).

Berkenwoude dankt zijn naam aan het lage moeraswoud dat in de Krimpenerwaard groeide voor de ontginning die in de elfde eeuw begon. In 1326 wordt er voor het eerst gesproken over Berkenwoude, dat toen nog Bercou werd genoemd. Het ligt in een veenweidegebied bij het Loetbos aan het veenriviertje de Loet.

Op 1 januari 1985 werd Berkenwoude samen met de gemeente Ammerstol toegevoegd aan de gemeente Bergambacht.

Cultureel centrum

Het openbare leven vindt vooral plaats in en rond het cultureel centrum De Zwaan. Dit gebouw, waar sedert de jaren 70 van de 20e eeuw ook de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Berkenwoude zetelde, heette tot aan de ingrijpende verbouwing en uitbreiding in 2006 nog Cultureel Centrum Berkenwoude. De huidige naam is gekozen op grond van een naamgevingswedstrijd.

Naast het gebouw staat een bronzen zwaan, ter herinnering aan de zelfstandige gemeente Berkenwoude.

Bezienswaardigheden

De Nederlands-hervormde kerk staat aan de Dorpsstraat. Het is een zaalkerk met een westtoren. Deze toren stamt uit de vroege 16e eeuw; de kerk zelf is gebouwd in 1833 op de plek waar al in de veertiende eeuw een kerk stond, die in 1512 ook al weer werd vervangen. Van deze kerk uit 1512 resten slechts muurdelen van het koor, die te vinden zijn in de consistorie. De preekstoel en het doophek dateren uit 1686. De kerkklokken zijn in 1755 gemaakt. Tussen 1972 en 1974 werd de kerk gerestaureerd. De kerk is een rijksmonument.

Het orgel in deze kerk is gemaakt door de firma Van Dam in 1896. Het heeft één klavier en een aangehangen pedaal. Hoewel het een vrij eenvoudig orgel is, wordt het door de diverse organisten met veel plezier bespeeld vanwege de eigenaardige klank.

Naast de hervormde kerk (waarbij de 'bonders' van de overige hervormden gescheiden kerken) heeft Berkenwoude nog een kerk die toebehoort aan de Gereformeerde Gemeenten (ook bekend als "Het groene dakje", en één van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (beter bekend als '1912').

Naast de kerk is er nog een aantal andere historische panden:

  • De pastorie achter de kerk (Dorpsstraat).
  • Het oude gemeentehuis (Dorpsstraat, thans privéwoning).
  • Een statig pand uit 1773 (Dorpsstraat).
  • Het voormalig rechthuis (Dorpsstraat, tot 2004 een café, thans een instelling voor verstandelijk gehandicapten van de stichting Siloha).
  • Het schoolhuis uit 1879 (Kerkweg, voormalige ambtswoning van het schoolhoofd, thans privéwoning).
  • Een boerderij uit 1667 (Oosteinde; hallehuisboerderij, privébezit).

Het "Voordorp" is in grote lijnen al zichtbaar in de Atlas van Stolk uit 1726.

De Zuidbroekse molen staat aan de rand van de polder Zuidbroek. Het is een zogenaamde Amerikaanse windmotor, die gebouwd is in 1922. De molen werd in 1984 aangewezen als beschermd provinciaal monument. Door de storm van januari 2007 werd deze molen zwaar beschadigd.

Ten noordwesten van Berkenwoude zijn twee eendenkooien: Kooilust is een zomerkooi met vier vangpijpen. Nooitgedacht is een winterkooi met vijf vangpijpen. Deze eendenkooi wordt ook wel de Kooi van Verstoep genoemd.

Trivia

  • In Berkenwoude is het secretariaat gevestigd van de Natuur- en Vogelwerkgroep "de Krimpenerwaard". Deze vereniging houdt zich sinds 1979 bezig met de bestudering, bescherming en het beheer van de wilde flora en fauna in de Krimpenerwaard.
  • Berkenwoude wordt door de lokale bevolking Perkouw genoemd.
  • Het Perkouwse Feest is een jaarlijks evenement en vindt plaats op de eerste zaterdag van september.

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Bergambacht