Groessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 25 mei 2010 om 16:40. (Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Groessen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Duiven Duiven
Coördinaten 51°55'52"NB, 6°1'41"OL
Algemeen
Inwoners
(1 januari 2007)
1.940
Overig
Postcode 6923
Netnummer 0316
Belangrijke verkeersaders Dorpstraat
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Groessen is een Liemers dorp in de gemeente Duiven, in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats telt 1.940 inwoners (1 januari 2007). Erdoorheen loopt de Betuweroute, waar voor deze werd aangelegd fel tegen was geprotesteerd door de inwoners. Anno 2010 dreigt Groessen opnieuw aangetast te worden, ditmaal door de aanleg van A15 van knooppunt Ressen naar A12.

Het dorp had tot voor kort met een eigen politieke partij zitting in de gemeenteraad van Duiven; Lijst Groessen. Deze partij was tot 2010 met twee leden vertegenwoordigd in de raad, daarna ging ze op in de nieuwe partij Lokaal Alternatief.

Groessen staat bekend om het gemeenschapsgevoel. Het verenigingsleven bestaat onder meer uit de jongerensoos 'Rinoceros', carnavalsvereniging 'De Deurdreiers', muziekverenigingen KDO en r.-k. Muziekvereniging St. Andries, Sportclub Groessen, schutterij EMM en een scoutinggroep.

In Groessen staat een katholieke kerk die gewijd is aan de heilige Andreas. Het gebouw heeft een 12e-eeuwse romaanse toren en een gotisch schip en werd in 1932-1933 ingrijpend vergroot door de toevoeging van een transept en een koor naar een ontwerp van Hendrik Willem Valk.

Naast de kerk zijn ook de middeleeuwse huizen Beerenklauw en Rijswijk bezienswaardig.

Zie ook