Berg en Dal (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 4 jul 2010 om 23:13. (→‎Zie ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Berg en Dal
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Berg en Dal (Gelderland)
Berg en Dal
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Groesbeek, Ubbergen
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Inwoners
(31 december 2004)
1949
Overig
Netnummer 024
Belangrijke verkeersaders Sjabloon:N-wegNL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Berg en Dal is een dorp in de Nederlandse gemeenten Groesbeek en Ubbergen, nabij Nijmegen in de provincie Gelderland. In Berg en Dal en het buitengebied wonen 1949 mensen (31-12-2004).

Geschiedenis

Berg en Dal kwam in trek bij toeristen in de tweede helft van de 19e eeuw. In 1869 werd het bekende hotel Groot Berg en Dal gebouwd naar een ontwerp van architect Cornelis Outshoorn. Het hotel werd gesloopt in 1971; er staat nu een gelijknamig appartementencomplex. Het dorp werd aangesloten op de Nijmeegse stoomtram in 1891. In Berg en Dal en omgeving werden in deze tijd veel villa's gebouwd, waaronder huis Stollenberg (hiervan rest slechts het koetshuis), Huys te Schengen en Villa de Wychert (1907). Enkele ervan zijn opgetrokken in chaletstijl. In sommige villa's vestigden zich kloostergemeenschappen, bijvoorbeeld in Huyse de Uleput (montfortanen), Huis Herwarden (broeders van barmhartigheid van Sint-Joannes de Deo), De Kitselenberg (Dochters der Wijsheid).

Berg en Dal kreeg in 1927 een hulpkerk, die in 1947 parochiekerk werd. In 1966 werd een nieuw kerkgebouw opgetrokken naar ontwerp van architect J. Strik.

Bezienswaardigheden

Het Afrika Museum in Berg en Dal is gewijd aan Afrikaanse kunst en cultuur. Het bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum met woonerven uit enkele Afrikaanse landen.

Park Tivoli is een amusementspark, gericht op families met kleine kinderen. Het is ontstaan uit een speeltuin bij Hotel Nederland.

Geboren

Zie ook

Externe link

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Berg en Dal op Wikimedia Commons.

Sjabloon:Navigatie gemeente Groesbeek Sjabloon:Navigatie gemeente Ubbergen