Driel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 8 jul 2010 om 17:03. (→‎Naoorlogs Driel)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De plaats Kerkdriel en de gemeente waartoe Kerkdriel behoort, Maasdriel, heetten tot 1944 ook Driel.
Driel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Driel (Gelderland)
Driel
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Overbetuwe Overbetuwe
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Inwoners
(1 januari 2008)
3.250 [1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Driel is een dorp in de gemeente Overbetuwe in Gelderland. Het ligt ten zuidwesten van Arnhem aan de zuidelijke Rijnoever.

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis

In de Romeinse tijd was er bij Driel een Romeins castellum. Dit lag vermoedelijk in het gebied dat nu de Baarskamp heet. Driel lag destijds aan de limes; de grens van het Romeinse Rijk.[2]

Reformatie

In de zestiende eeuw, tijdens de reformatie, kwam de hagepreker Scharzmaul vanuit Gorinchem in Driel tijdens de traditionele kermis in september. Katholieke Drielenaren sneden hem vervolgens de keel door. Mede hierdoor bleven Driel en de meeste andere Betuwse dorpen ten oosten van Driel overwegend katholiek [bron?]. De protestantse minderheid in Driel kreeg echter wel de beschikking over de dorpskerk. Deze kerk werd al in de dertiende eeuw gebouwd en staat op de monumentenlijst. Uitoefening van de katholieke godsdienst was in de regio na de reformatie lange tijd verboden. De meeste dorpen ten westen van Driel, zoals Heteren zijn hierdoor overwegend protestant geworden, waardoor er, volgens sommigen [bron?], een religieuze grens ten westen van Driel ligt.

Tweede wereldoorlog

Op 21 september 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd Driel bevrijd door de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade onder leiding van Stanislaw Sosabowski. De brigade was bij Driel geland om in het kader van de Slag om Arnhem de Rijnbrug bij Arnhem vanuit het zuiden te veroveren. Enkele oorlogsmonumenten in het dorp herinneren nog aan de strijd. Ook de lokale voetbalclub, RKSV Driel, eert nog steeds de Poolse bevrijders; de clubkleuren zijn, net als de kleuren van de Poolse vlag, rood en wit. De katholieke kerk in Driel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en na deze oorlog weer herbouwd. Daarmee is deze architectonisch een typisch naoorlogs kerkgebouw.

Naoorlogs Driel

De Oldenhof, aan de westkant van Driel, is een woonwijk die in de jaren zeventig werd gebouwd. Vroeger was het een landgoed dat al voor 1400 bestond en toen 'het goet te Driel' genoemd werd en later 'de Oldenhof'. Het statige landhuis de Oldenhof werd midden 19e eeuw in de zomermaanden bewoond door de schrijver Jacob Jan Cremer en zijn gezin. In 1870 werd dit huis gesloopt.[3] Cremer noemt boerderij 'Het Uiversnest' in een van zijn Betuwse novellen.

De Kerkstraat, in het centrum van Driel, is een van de drukkere straten. In deze straat zijn een aantal zelfstandige ondernemers gevestigd. Bij de aanpassingen daar in de jaren negentig is het oude klooster afgebroken. Op deze plaats staat nu een supermarkt.

Een bezienswaardigheid is het stuwcomplex in de Rijn. Een Drielse tennisclub, TV De Stuw, is naar deze stuw vernoemd.

Op 19 september 2009 bezochten premier Jan Peter Balkenende en zijn Poolse ambtsgenoot Donald Tusk Driel in het kader van de vijfenzestigste herdenking van Operatie Market Garden.[4]

Onderwijs

Basisonderwijs

Er zijn in Driel drie basisscholen

Secundair en tertiair onderwijs

Voor voortgezet-, beroeps- en hoger onderwijs zijn Drielenaren aangewezen op onderwijsinstellingen in omringende plaatsen zoals

Bekende (oud) inwoners

Galerij

Externe links

[bron?]

  1. www.overbetuwe.nl
  2. Willems, Willem Johannes Hyacinthus Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek Postcriptum: Het Romeinse castellum in Driel
  3. Geldersarchief
  4. [1]