Airborne Wandeltocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 4 sep 2010 om 23:22.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Airborne Wandeltocht
Airborne Wandeltocht
Algemene informatie
Organisatie Politie Sport Vereniging Renkum
Plaats Oosterbeek
Lengte 10, 15, 25 en 40 km
Duur één dag
Frequentie jaarlijks
Bijzonderheden geen
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Airborne Wandeltocht is het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld. Deze wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem (september 1944) en vindt iedere eerste zaterdag van september plaats in Oosterbeek.

De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1700 Engelse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek. De opbrengst van de Airborne Wandeltocht wordt aangewend om minder draagkrachtige oud-strijders en nabestaanden in staat te stellen over te komen om de jaarlijkse Airborne herdenkingen in en rond Arnhem bij te wonen.

De Airborne wandeltocht wordt sinds 1947 jaarlijks georganiseerd, door de Politie Sport Vereniging Renkum. Start en finish is op sportpark Hartenstein, gelegen aan de Talsmalaan te Oosterbeek, achter het Airborne Museum. Er kan voor 4 afstanden worden ingeschreven: 10, 15, 25 en 40 kilometer.

In 2008 werd de Airborne Wandeltocht voor de 62e maal gehouden en liepen 32.212 wandelaars mee, afkomstig uit zestien landen.

Bereikbaarheid

Vanwege het grote aantal deelnemers is Oosterbeek tijdens de wandeling grotendeels afgesloten voor auto's. De toegangsweg naar het weiland dat als parkeerterrein dient, raakt steevast verstopt, zodat toestromende wandelaars er rekening mee moeten houden dat ze met gemak meer dan twee uur vast kunnen komen te staan op de N244. Een alternatief is het nemen van de trein, eventueel vanuit een plaats in de omgeving.

Foto's

Zie ook

Externe link