De Poffert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MexicanoBot (overleg | bijdragen) op 6 nov 2010 om 21:42. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd. Help mee!, replaced: ZuidhornZuidhorn met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Poffert
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Poffert (Groningen)
De Poffert
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Zuidhorn Zuidhorn/Vlag Leek Leek
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 28′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Poffert is een gehucht in de gemeente Zuidhorn en de gemeente Leek in de provincie Groningen in (Nederland), gelegen aan het Hoendiep.

De plaats is genoemd naar de boerderij[bron?] De Poffert, die weer is genoemd naar een soort koek. Een andere boerderij daar heet De Pannekoek, zodat de plaats ook wel De Poffert en de Pannekoek wordt genoemd. Vroeger stonden er drie herbergen De Poffert, De Meelpuil en De Oliebol.

Bij De Poffert mondt de Gave uit in het Hoendiep. De Zuidwending, de verbinding tussen het Hoendiep en het Aduarderdiep, begint ook in dit plaatsje.

In de buurt van De Poffert raakte op 6 november 1907 de koets van de familie Van Panhuys, waarin de burgemeester van Leek en de oud-Commissaris der Koningin met hun echtgenotes, in dichte mist te water. Alle leden van de familie en hun knecht kwamen daarbij om het leven. De koetsier wist zich te redden. Honderd jaar later is aan het diep een herinneringsmonumentje geplaatst tijdens een tocht met oude lijkkoetsen van Groningen naar Leek.

Sjabloon:Navigatie gemeente Leek Sjabloon:Navigatie gemeente Zuidhorn