Ypenburg (wijk in Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jansch (overleg | bijdragen) op 7 dec 2010 om 23:37. (→‎Verkeer en vervoer: tramlijn 19 in gebruik genomen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ypenburg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Den Haag / Pijnacker-Nootdorp
Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg
Coördinaten 52°2'31"NB, 4°22'5"OL
Algemeen
Inwoners ca. 30.000
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ypenburg is een wijk van Den Haag, ontwikkeld op de locatie waar zich sinds 1936 het Vliegveld Ypenburg bevond. Nadat het vliegveld op 20 september 1992 was gesloten, werd vanaf 1997 op deze locatie een nieuwe Vinex-wijk ontwikkeld voor circa 30.000 bewoners. In 2002 kwam Ypenburg door een door de provincie voorgeschreven gemeentelijke herindeling bij Den Haag, ten koste van delen van de gemeenten Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp.

Samen met Leidschenveen vormt Ypenburg vanaf 2002 Leidschenveen-Ypenburg, het achtste stadsdeel van Den Haag.

Tweede Wereldoorlog

Op 10 mei 1940 waren Vliegveld Ypenburg en omgeving het toneel van hevige gevechten. Duitse luchtlandingstroepen veroverden het militaire vliegveld als onderdeel van het plan om de residentie bij verrassing te overmeesteren. De snelle herovering van het vliegveld was een van de weinige Nederlandse successen tijdens de meidagen van 1940. (zie: De slag om de residentie)

Vinex-wijk

Buurten

Uitzicht op Ypenburg, oktober 2005

De wijk Ypenburg bestaat uit vijf buurten: De Bras, Singels, Waterbuurt, Bosweide en Morgenweide. De buurtnamen zijn deels afgeleid van de voormalige projectbenamingen zoals die door de projectontwikkelaar zijn bedacht. Veel nieuwe bewoners verwarren hun buurtnaam met de wijknaam. Sinds de herverdeling van de gemeente Den Haag in 2002 is de juiste indeling als volgt: Stad = Den Haag, Stadsdeel = Leidschenveen-Ypenburg, Wijk = Ypenburg. Hierna volgen de buurten en de straten. Projectnamen als Boswijk en Waterwijk passen niet meer in de onderverdeling, daarom heeft de gemeente Den Haag besloten om de namen om te dopen in respectievelijk Bosweide en Waterbuurt. Zie voor formele informatie ook de website van de gemeente Den Haag.

Verkeer en vervoer

De wijk Ypenburg ligt tussen de snelwegen A13, waarmee de wijk is ontsloten via afrit 8 "Delft-Noord", de A4, waarmee de wijk is ontsloten via afrit 10 "Rijswijk-Centrum" en de A12, waarmee de wijk is ontsloten via afrit 5 "Nootdorp". De A13 en A4 zijn aan de westzijde verbonden via knooppunt Ypenburg. De A4 en A12 zijn aan de noordzijde verbonden via knooppunt Prins Clausplein.

De wijk wordt ontsloten door tramlijn 15 tussen Den Haag Centraal en Nootdorp en tramlijn 19 tussen Leidschendam en Delft.

Sinds 2005 heeft de wijk ook een eigen treinstation: Den Haag Ypenburg, gelegen aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Op dit station stopt in beide richtingen ieder kwartier een Sprinter.

Externe links