Gravensteen (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Encore (overleg | bijdragen) op 10 apr 2006 om 19:49. (gesproken)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Uitzicht op de buitenzijde

Het Gravensteen te Gent werd een grafelijke militaire vestiging aan het eind van de negende eeuw, een versterking met een houten palissade.

Het Gravensteen is te bezoeken van 9.00 tot 14.00 uur.

Geschiedenis

Een stenen gebouw en muren werden gebouwd onder Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen in 1180 als militaire vesting, wat ze bleef tot in de 14e eeuw. Sindsdien had de burcht allerhande doeleinden zoals: muntatelier, gerechtshof (zetel van de Raad van Vlaanderen), gevangenis en zelfs katoenspinnerij. Het kasteel bevat een crypte, een kerker, een vergeetput en een museum voor gerechtsvoorwerpen (met een unieke verzameling dwang- en foltertuigen).

Studentikoze bezetting

Het gravensteen is in het Gentse ook bekend om de zogenaamde "Slag om het Gravensteen". Deze vond plaats op 16 november 1949, toen de Gentse studenten de burcht bezetten. Dit gebeurde volgens de overlevering uit protest tegen de verhoging van de bierprijs, en het feit dat politie zijn witte helmen zou vervangen door blauwe kepies, zodat ze moeilijker te onderscheiden waren van postbodes en taxichauffeurs. De studenten die het plan bedachten hadden inderdaad spandoeken met slogans aangaande de bierprijzen en de politiekepies gemaakt, maar volgens getuigenissen van enkele van de initiatiefnemers (H. Hubené en J. De Seranno) ging het om een studentengrap zonder statements die uit verveling ontstond. Politie, brandweer en rijkswacht werden ingeschakeld om het Gravensteen te ontruimen, wat uiteindelijk ook lukte. Mede onder druk van de publieke opinie werd geen enkele student gerechtelijk vervolgd. Tot op de dag van vandaag wordt deze "grootste studentengrap aller tijden" jaarlijks herdacht met de "Gravensteenfeesten".

Foto's

Zie ook

Externe links

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)