Dries van Agt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 17 apr 2006 om 12:48.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Andreas Antonius Maria (Dries) van Agt (2 februari 1931) is een Nederlands politicus. Hij was minister-president van drie kabinetten, van 1977 tot 1982.

Biografie

Van Agt werd geboren te Geldrop (Noord-Brabant) als zoon van een textielfabrikant. Na het behalen van het diploma gymnasium-A aan het Augustinianum in Eindhoven studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Hij behaalde zijn doctoraal examen in 1955 en was lid van het Nijmeegsch Studenten Corps Carolus Magnus.

Vervolgens was hij tot 1957 advocaat te Eindhoven. Hij was daarna tot 1962 werkzaam bij de directie Juridische en bedrijforganisatorische zaken van het ministerie van Landbouw en Visserij en tot 1968 bij de stafafdeling wetgeving publiekrecht van het ministerie van Justitie.

Van 1968 tot 1971 was hij hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 6 juli 1971 tot 11 mei 1973 was hij voor de Katholieke Volkspartij (KVP) minister van Justitie in het Kabinet-Biesheuvel. In het Kabinet-Den Uyl was hij vervolgens tot 19 december 1977 viceminister-president en minister van Justitie. Hij was een aantal malen het middelpunt van politieke rellen, bijvoorbeeld toen hij eigenmachtig de abortuskliniek Bloemenhove wilde laten sluiten en door zijn onbeholpen optreden in de Zaak-Menten.

Van 19 december 1977 tot 4 november 1982 was Van Agt minister-president en minister van Algemene Zaken, van respectievelijk het Eerste, Tweede en Derde Kabinet-Van Agt.

In Van Agt II kreeg hij opnieuw te maken met Joop den Uyl, die dit keer als vice-premier en "superminister" van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder Van Agt moest dienen. De karakterologische en politieke verschillen leidden tot hevige aanvaringen, en toen Den Uyl in 1987 overleed werd Van Agt door de familie Den Uyl de toegang tot de begrafenis ontzegd.

Van 1982 tot 1983 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Daarna was Van Agt tot 1987 Commissaris van de Koningin in de Provincie Noord-Brabant. Hij was van 1987 tot en met 1989 vertegenwoordiger van de Europese Gemeenschap in Japan. Tot 1995 vervulde hij dezelfde functie in de Verenigde Staten. In 1995-1996 vervulde hij een gasthoogleraarschap internationale betrekkingen aan de Universiteit van Kyoto in Japan.

Wielersport

Van Agt viel op door zijn liefde voor de wielersport en was regelmatig in wieleruitrusting op de televisie te bewonderen. Ook zijn taalgebruik (hij doorspekte zijn zorgvuldige volzinnen graag met min of meer archaïsche uitdrukkingen als "gij" of "sapristi") maakte hem tot een niet alledaagse verschijning op radio en TV. Later gaf hij toe dat zijn veel gedemonstreerde liefde voor de wielersport grotendeels gespeeld was; er zouden electorale overwegingen aan ten grondslag hebben gelegen.

Zie ook

Voorganger:
C.H.F. Polak
Minister van Justitie
1971-1977
Opvolger:
W.F. de Gaay Fortman
Voorganger:
J.M. den Uyl
Minister-president
1977-1982
Opvolger:
R.F.M. Lubbers
Voorganger:
J.M. den Uyl
Minister van Algemene Zaken
1977-1982
Opvolger:
R.F.M. Lubbers
Voorganger:
M. van der Stoel
Minister van Buitenlandse Zaken
1982
Opvolger:
H. van den Broek
Voorganger:
J.D. van der Harten
Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant
1983-1987
Opvolger:
F.J.M. Houben


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)